– Jag vill hjälpa andra

På Café Bubblis i centrala Örebro ska det alltid kännas varmt och välkomnande. Helén Karlsson har lyckats förverkliga drömmen om en plats för människor med speciella behov att mötas på utan hinder.

– Människor med olika funktionsvariationer ska känna sig bekväma och träffas och umgås och dela erfarenheter med varandra här, säger Helén Karlsson, initiativtagaren till Café Bubblis.
För personer med allergi och överkänslighet kan de undanröjda hindren vara att här finns mat och fika utan de vanligaste allergenen och att hela caféet är nöt-, djur-, rök- och parfymfritt.
– Jag vill att alla ska kunna gå in här. Jag fick själv diagnosen glutenintolerans 1994 och jag drev sedan bageriet Heléns glutenfria i 20 år. Mot slutet hade jag en liten cafédel och där fick jag ibland vara läkare, psykolog och medmänniska, skrattar hon.
Bubblis är inte bara ett café utan också en förening med mycket verksamhet som till exempel stödsamtal, musik- och handarbetscafé. Andra föreningar kan vara medlemmar i Bubblis och det är den lokala astma- och allergiföreningen. Medlemskapet innebär bland annat att personer från medlemsföreningen är på plats minst ett par timmar i månaden för att informera, svara på frågor, samtala och stötta.
– Anna-Lena Didic från allergiföreningen har varit en stor hjälp i starten av Bubblis, tillsammans med många andra.
Verksamheten startade som ett treårigt arvsfondsprojekt för ett år sedan. Tanken är att det efter projekttiden ska leva vidare med andra former av samhällsstöd och sponsormedel från företag.
Helén Karlsson brinner för sin verksamhet och lägger ned själ och hjärta i den.
– Jag vill hjälpa alla andra, jag har alltid varit sådan. Man mår så bra själv också när man gör det. Jag får väldigt ofta bevis på att det jag gör uppskattas, det räcker att se hur ögonen lyser på våra nöjda kunder för att bli glad.

Text Lena Granström Foto Malin af Kleen