Här handlar du glutenfritt bröd på nätet

Gott mjukt bröd och saftiga bullar är det många med celiaki saknar som mest. Men ibland är utbudet av glutenfritt bröd i mataffärerna minst sagt torftigt. Här kommer en guide till bagerier och butiker som säljer glutenfritt på nätet.

Blomgrens glutenfria bageri

Anrikt glutenfritt bageri och konditori i Göteborg som säljer allt från matbröd till pizzor, pajer och tårtor. En del av utbudet går dessutom att beställa hem. Brödet bakas på Sempers glutenfria mjölmix och innehåller glutenfri vetestärkelse. En del går även att få bakat på majsstärkelse samt fritt från mjölk, ägg och soja.
Utbud: Här finns bland annat tekakor, bovetefrallor, hamburgerbröd och lussebullar.
Så beställer du: Brödet köps från hemsidan och skickas med DHL till ditt utlämningsställe. Bröden skickas på måndagar och tisdagar och leveransen tar 1–3 dagar. Beställningar måste göras senast på fredagen veckan innan. För vissa produkter måste man köpa ett minimiantal.
Pris: 100 kronor för frakt.
Hemsida: Blomgrensglutenfria.se.

Friends Of Adam

Bageri i Stockholm som bakar naturligt glutenfritt matbröd och kaffebröd – och som har levererat glutenfritt till självaste Nobelfesten. Brödet innehåller, till skillnad från de flesta andra glutenfria bröd, inga tillsatser och istället för vetestärkelse används till exempel durramjöl, teff och bovetemjöl. Bröden är mjölkfria, men kaffebrödet innehåller laktosfritt smör och bullarna innehåller även sojamjöl. Även mandel och hasselnöt hanteras i lokalerna. Bageriet säljer sitt bröd genom återförsäljare, men även till privatkunder på nätet.
Utbud: Allt från danskt surdegsbröd till frallor, kanelbullar, pepparkakor och saffransmuffins.
Så beställer du: Beställning görs på hemsidan och brödet skickas med DHL. Leveransen tar 4–7 dagar beroende på vad du beställt. Brödet skickas samma dag som det bakas i en plastpåse där syret sugits ut och oöppnad förpackning har därför en hållbarhet på 10–18 dagar. Håller bra i kylen, men kan även frysas in.
Pris: Beställningar upp till 4 kg: 51 kronor, 4–7 kg: 57 kronor.
Hemsida: Friendsofadam.se.

Lysings Glutenfria Bageri

Glutenfritt bageri i Ödeshög som säljer sitt matbröd och kaffebröd på konditoriet Lysings, hos en del återförsäljare samt genom frysbilen ”Rutan”. Bilen levererar till ett femtiotal orter i södra och mellersta Sverige.
Utbud: Bland annat sirapslimpa, korvbröd, surdegslimpa och dammsugare. En del är även bakat utan vetestärkelse samt laktos- eller mjölkfritt, kanelbullarna är till exempel mjölkfria.
Så beställer du: Du lägger en order på hemsidan och väljer en stad där du vill hämta upp beställningen. Brödbilen kör sedan enligt ett rullande schema som finns på hemsidan, med datum och klockslag. Butiken måste få beställningen senast två dagar före leveransdag för att hinna packa bilen.
Pris: 49 kronor, fri frakt över 400 kronor.
Hemsida: lysings.nu

Mathem.se

Här finns givetvis inte samma utbud som hos de glutenfria småbagerierna, särskilt inte när det gäller fikabröd. Men jämfört med de lokala mataffärerna har nätbutiken Mathem ändå ett hyfsat stort urval. Det är också lätt att filtrera sökningen på glutenfritt bröd respektive fikabröd. Levererar till 20 orter i landet.
Utbud: Bland annat grova frallor och minibaguetter från Friends Of Adam, tekakor från BriMa samt bröd från Schär, Il Fornaio, Schnitzer, Fria och Genius. Kladdkaka och muffins från Fria.
Så beställer du: Du klickar hem det du vill ha och väljer en leveranstid.
Pris: Fraktfritt för privatpersoner, men om du handlar under 700 kronor tillkommer en expeditionsavgift på 95 kronor.
Hemmsida: mathem.se

Coop.se

Bra filtreringsverktyg så att det går att se vilka bröd som är glutenfria. Här finns konventionellt fabriksbakade bröd av märkena Fria, Semper och Schär, bland annat minibaguetter, tekakor, havrerutor och muffins. Levererar i dagsläget till 19 städer med omnejd runt om i Sverige och sortimentet kan variera något beroende på vilken ort det handlar om.
Pris: 49 kronor, fri frakt vid beställningar över 2 000 kronor.
Hemsida: coop.se

Willys.se

Bristfällig sökfunktion där det inte går att söka på glutenfritt, men under kategorin ”skafferi/allergi” hittar du bröd från Schär och Semper och under kategorin ”fryst/allergi” hittar du bland annat tekakor från Hans och Greta, surdegsbröd från Fria och mandeltårta från Almondy. Levererar framför allt till landets större städer.
Pris: 49 kronor för att hämta i butik eller 148 kronor för hemleverans.
Hemsida: willys.se

Ica.se

Beställningar till Ica går direkt till en av företagets cirka 130 butiker som säljer varor för hemleverans. Därför ser utbudet olika ut beroende på var du bor.
Ett fåtal bröd från Schär, Semper och Fria, minimuffins från Semper. Osmidig sökfunktion – för att hitta det glutenfria brödet gäller det att veta vilka varumärken som är glutenfria eller så får man leta igenom hela det glutenfria utbudet.
Pris: 99 kronor för hemleverans, fri frakt vid köp över 1 500 kronor.
Hemsida: ica.se

Hemköp.se

Här finns glutenfria bröd och kakor som en egen sökfunktion. Mjukt bröd från Schär och Semper, pitabröd från Be Free, tårtor från Almondy och Frödinge. Levererar i Stockholm och Göteborg.
Pris: Hemleverans 20 kronor, fri frakt vid köp över 1 500 kr, hämta i butik 10 kronor.
Hemsida: Hemkop.se

Tips på andra företaget som säljer glutenfritt på nätet
Allergimat.se: Säljer bröd från Schär och BFree.
Glutenfrittimalmo.se: Glutenfritt bageri som kör ut beställningar för över 350 kronor kostnadsfritt i Malmö.
Helensglutenfria.se: Glutenfritt bageri som kör ut glutenfritt till företag till Örebro med omnejd.

Obs!
Kontrollera alltid innehållet i produkterna själv, eftersom detta kan ha ändrats sedan artikeln skrevs.

Tips
Glutenfritt bröd har en annan konsistens och är känsligare än bröd bakat på gluten. Det bästa brukar därför vara att förvara brödet i frysen och att tina upp det efter behov. Skiva brödet om det inte är färdigskivat och frys in skivorna. Ta sedan fram en skiva i taget och rosta i brödrosten alternativt tina på låg effekt i mikron.
Ingen egen brödrost? Köp särskilda rostpåsar, toastbags, att ha brödet i under rostning i ugnen.

Efterlysning!
För den som bor i södra och mellersta Sverige går det att beställa och få leveranser från flera olika bagerier och nätbutiker. Men för den som bor längre upp i landet är utbudet av glutenfritt bröd mycket torftigare, åtminstone för den som vill handla på nätet. Samtidigt bor det lika många med celiaki norr om Dalälven som söderut – kanske finns här en stor marknad att nå för den som är hågad?
Läs mer om vilka butiker som levererar till dig på matpriser.nu/matleveranskollen.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox