Här är pastasorterna utan ägg

Ägg är en av huvudingredienserna i färsk pasta. Men även torkad pasta på durumvete och vatten kan innehålla spår av ägg – och är därför något som äggallergiker kan behöva hålla koll på. Allergia har undersökt vad som gäller för fem stora pastamärken.

Torkad pasta är kanske inte det första livsmedel man kommer att tänka på som kan innehålla ägg. Men eftersom en del pastasorter tillverkas i fabriker eller produktionslinjer som även producerar pasta med ägg i kan de kontamineras. Därför kan den som är allergisk och även reagerar på små mängder ägg behöva undvika pasta som innehåller spår av ägg.
Märkningen ”kan innehålla spår av” är nämligen en varningsmärkning företag använder och det finns i dagsläget inte några gränsvärden för hur höga halter det handlar om.
Vilka märken kan man då köpa pasta från utan att riskera att det finns spår av ägg i? Allergia har frågat fem företag som tillverkar några av våra större pastamärken.

Kungsörnen

Använder över huvud taget inte ägg i sin pastaproduktion. Alla deras pastaprodukter fungerar alltså även för känsliga äggallergiker, enligt företaget.

Barilla

Företaget har nyligen satsat på att göra en tydlig uppdelning mellan produktionen av pasta som innehåller ägg och pasta som enbart innehåller durumvete, enligt företagets marknadsdirektör Karin Schenström. Om inte ägg står med i ingrediensförteckningen innehåller pastan heller inte ägg. Dock kan det finnas gamla förpackningar kvar i butikerna och där är det produkter märkta med ”A” bredvid bäst före datumet som kan innehålla spår av ägg.

Garant

Enligt Axfoods presskontakt Claes Salomonsson används spår av-märkningen på alla artiklar som produceras i fabriker som hanterar ägg. Artiklar som inte har märkningen produceras i fabriker som inte hanterar ägg.
Just nu är Garant Eko:s pasta med korta former utan spår av ägg (fusilli, penne, lumaconi, makaroner, girandole, gnocchi, vilda djur och snabba fordon) samt Garant Eko spaghetti. Inom kort kommer även Garant snabbmakaroner och Garant makaroner 1 kg-förpackningar vara utan spår av ägg, enligt företaget. Däremot kan Garant Eko lasagne och Garant Eko tagliatelle innehålla spår av ägg.

Ica

En del av företagets pasta kan innehålla spår av ägg och då är detta utmärkt på förpackningen. Om det inte finns utmärkt tillverkas pastan i en separat fabrik där ägg inte hanteras. En del av pastasorterna från Icas ekologiska märke I love Eco är äggfria, men enligt Ica varierar det beroende på leverantör och produkt så det är alltid viktigt att kolla på märkningen. I love Ecos lasagneplattor, linguini och spaghetti 500 gram kan till exempel för tillfället innehålla spår av ägg, medan samma märkes makaroner, gnocchi, gemelli, penne rigate och spaghetti 1 kg inte ska göra det.

Coop

Märker ut all pasta som kan innehålla spår av ägg, men en del produkter är tillverkade utan risk för kontaminering och är då inte heller spår av-märkta. Exakt vilka pastasorter som är helt äggfria kan variera med leverantörsbyten, enligt företaget, men när Allergia gick igenom Coops pastautbud i en matbutik var alla sorter av märket Änglamark utan spår av-märkning.

Kolla innehållsförteckningen

Sammanfattningsvis verkar helt äggfria lasagneplattor vara svårast att få tag i. För dig som är ute efter just lasagneplattor är det alltså Coops ekologiska märke Änglamark som vid den här kartläggningen är fri från spår av ägg. Men eftersom företag kan byta leverantörer eller ändra sina produktionslinjer bör du givetvis alltid dubbelkolla innehållsförteckningen direkt på förpackningen, eftersom det i första hand är den som gäller.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox