Här är matkassarna för allergiker

Svenskarna handlar mat på nätet som aldrig förr – inte minst i samband med det pågående coronautbrottet. För allergiker är utbudet av matkassar fortfarande ganska skralt, men det finns några färdiga kassar att välja på för den som inte äter till exempel mjölk, ägg eller fisk.

Att beställa mat på nätet har blivit poppis bland oss svenskar. Under februari ökade dagligvaruhandeln med 5,3 procent jämfört med samma period 2019, justerat för skottdagen. Det visar nya siffror från branschföreningen Svensk Dagligvaruhandel. Branschföreningen tror att oron i samband med utbrottet av det nya coronaviruset påverkat februarisiffrorna marginellt – och att den kraftigt ökande mathandlingen på nätet kommer att synas först i mars.
En bransch som vuxit snabbt de senaste åren är matkassebranschen, med färdiga middagskoncept och tillhörande recept. Utbudet av allergianpassade kassar är visserligen begränsat, men det finns ändå flera alternativ för dig som vill klicka hem en färdig matkasse fri från till exempel mjölk, ägg eller gluten, beroende på var i landet du bor.

Veckans middag

Ett företag som länge varit nischat mot allergiker är företaget Veckans middag. Här finns flera kassar för hushåll som går att anpassa så att de blir fria från mjölkprotein, fisk, fläskkött, laktos eller gluten, till en extrakostnad på 39–99 kronor per alternativ. Enligt företaget går det ibland även att anpassa efter andra allergier. När det gäller nötter uppger företaget att de försöker undvika nötter som ingrediens i maträtterna, men att de ibland skickar med nötter i förslutna påsar. Leveranser görs till sydöstra Sverige och bland annat Stockholm, Uppsala och Södertälje.

Veganska alternativ

För hushåll som vill beställa mjölk- och äggfria matkassar och samtidigt gärna äter vegetariskt finns ett par företag som erbjuder veganska kassar. Den som vill kan givetvis även komplettera en vegankasse med lite kött, så blir kassen mer som en bas. Till exempel har Årstiderna, som levererar till vissa orter i södra och mellersta Sverige, en vegansk matkasse samt en vegansk och glutenfri matkasse. Enklakassen.se levererar veganska matkassar i fem olika varianter – linskassen, belugakassen, tahinikassen, jordnötskassen och sojafärskassen – där den som till exempel inte tål jordnötter och sojaprotein kan välja bort just dessa kassar.
För dig som är ute efter laktos- eller glutenfritt är utbudet stort. Till exempel har Ica, Mathem, Ecoviva och Linas Matkasse kassar utan laktos och gluten – och Coop och City Gross en laktosfri kasse. Mat & Ro har kassar som går att göra fria från laktos, gluten och fisk.

Plocka ihop själv

Hittar du ingen matkasse som passar? Då finns i stället konceptet köpklara recept som Coop och Hemköp erbjuder (köpbara recept hos Hemköp), där du själv kan plocka ihop din matkasse. Det går till så att du väljer i en lista med recept, där de matvarorna som ingår hamnar i varukorgen. Här kan du själv lägga till och ta bort ingredienser, genom att till exempel byta till mjölkfria alternativ. Varorna blir därmed till en vanlig matbeställning, medan recepten skickas till din mejl. Även Mat.se har en liknande funktion, där du själv kan byta ut ingredienser i matkassen om det är något du inte tål.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php