Guide till sommarens utflykter

Att planera sommarens utflykter kan vara en utmaning när det finns familjemedlemmar med matallergier att ta hänsyn till. Men många av de mest populära utflyktsmålen erbjuder alternativ för dem med speciella kostbehov. Dessutom finns det ofta möjlighet att ta med egen matsäck.

Astrid Lindgrens värld, Vimmerby: Astrid Lindgrens värld lagar all mat från grunden och uppger sig ha stora möjligheter att vara flexibla. De använder inte soja eller nötter i köket, och köttbullarna görs på nötkött, potatis, gul lök, salt och peppar.  De bakar också ett eget specialsortiment med småkakor utan gluten, mjölk och ägg innan säsongen börjar, då köket är helt fritt från dessa allergen. Caféerna har gluten- och mjölkfria smörgåsar och det finns tillgängliga innehållsförteckning för allt som erbjuds.

Skara sommarland, Skara: Det finns kompletta innehållsförteckningar på alla restauranger, och de erbjuder laktos- och glutenfria alternativ. Allergiker uppmanas att prata med personalen för att få hjälp att hitta rätt alternativ. Det är tillåtet att äta egen mat vid picknickbord i hela parken.

Barn i brandbilar på lådbilslandet.

Foto: Lådbilslandet

Lådbilslandet, Nykvarn: Lådbilslandet Nykvarn rekommenderar alltid att ta med egen mat vid allergi mot till exempel mjölkprotein, soja, ägg och gluten. De har stora ytor och många bord tillgängliga som det går bra att äta medhavd matsäck vid.

Junibacken, Stockholm: Kan erbjuda laktos- och glutenfria köttbullar. De kan även erbjuda sojaköttbullar eller morotsbollar till mjölkproteinallergiker. Gäster kan i samråd med kockarna som lägger upp maten skapa egna rätter anpassade till sina allergier baserat på de råvaror som finns på dagens meny.

Glasskiosken säljer sorbet, laktosfria och veganska alternativ, och det finns också möjlighet att få glassen i bägare eller glutenfria strutar. Junibacken har inget utrymme där man kan äta medhavd matsäck, men hänvisar på hemsidan till möjligheten att ha picknick i Galärparken intill.

Vasamuseet, Stockholm: Restaurangen har alltid gluten- och laktosfria alternativ på menyn, och uppger sig även kunna göra om flera av sina alternativ till veganska rätter. Det finns gluten- och laktosfria pannkakor och köttbullar till barnen. De kan också anpassa smörgås- och fikasortimentet efter kundens behov, och säger att de oftast kan lösa såväl allergener som specialkost på plats.

Skansen, Stockholm: Samtliga restauranger på Skansen erbjuder alternativa matsedlar, och besökare uppmanas att kontakta den restaurang de vill besöka direkt om de har särskilda önskemål, eftersom alla restauranger och kaféer drivs av egenföretagare. Under delar av året, dock inte under sommaren, ges möjlighet att grilla egen mat på grillarna vid Bollnästorget. Det finns även vegetariska och köttbaserade korvar att köpa på plats. På Restauration Gubbhyllan är köket jordnötsfritt, och de kan alltid erbjuda glutenfritt bröd. Kakutbudet finns som mjölkproteinfritt, veganskt och utan ägg. Det går även att få mat utan mjölkprotein och gluten. Det finns också bakverk utan gluten, dock hanteras mjöl i det egna köket.

På Flickorna Helin och Arturs kafé är delar av utbudet glutenfritt, äggfritt, sojafritt och mjölkfritt. De har valt att inte alls handskas med jordnötter i sin produktion. Koloni har veganska och vegetariska alternativ samt laktosfria rätter, och här går det även att få glutenfria bakverk.

Gröna Lund, Stockholm: Alla restauranger och parkfood-enheter serverar allergianpassad mat. Varken korvar eller hamburgare innehåller gluten, och det finns glutenfritt hamburgerbröd och korvbröd. Det finns även pärmar med listor på alla livsmedel och ingredienser som serveras i parkfood-enheterna och snackskioskerna.

Man kan bland annat äta sin medhavda matsäck längs strandpromenaden, vid Kättingflygaren, i Pettson och Findus trädgård och på balkongen till vänster om Ben & Jerry’s.

Leksands sommarland; Leksand: Leksands sommarland erbjuder glutenfria och laktosfria alternativ på flera av parkens matställen. Allergiker rekommenderas att kontakta dem innan besöket för mer information.

Nordens Ark, Hunnebostrand: Nordens Ark uppger att de alltid kan erbjuda mat utan de vanligaste allergenerna. Allergiker uppmanas dock att prata med personalen så hjälper de till att hitta den måltid som passar bäst. Det går bra att ta med sig matsäck och det finns många platser runt om i parken att sitta på.

Barn i åkattraktion på sommaren

På Kneippbyns sommar- och vattenland finns massor av aktiviteter att välja på. Foto: Kneippbyn

Kneippbyn, Gotland: Enligt Kneippbyn kan alla typer av önskemål och allergier tillgodoses på serveringarna Frukosten, Boston Diner, Gusto och Solsidan Absolut. Det går att ha med sig egen matsäck, och det finns även grillplatser som är tillgängliga för alla besökare.

Tom Tits, Södertälje: I Tom Tits café och restauranger finns det såväl glutenfria, laktos- och mjölkfria som äggfria alternativ att tillgå. All mat går att göra glutenfri, och man kan också välja laktosfri mjölk eller havremjölk till kaffet. Det finns en tacobuffé, där de bland annat serverar mjölkfri (vegansk) ost.

I glassbaren utomhus erbjuds glutenfria våffelstrutar, vegansk glass och låglaktosglass. Det finns 100–150 sittplatser inomhus där det går bra att äta sin medhavda matsäck. Här erbjuds även möjlighet att värma sin mat i mikrovågsugn.

Liseberg, Göteborg: Har du någon form av födoämnesallergi eller önskar specialkost, går det oftast att lösa detta på plats på restaurangerna. Allergilistor och innehållsförteckningar finns på alla matställen och det erbjuds alltid gluten- och laktosfri kost. De flesta restaurangerna erbjuder flera maträtter som är fria från de vanligaste allergenen. Gäster uppmanas att prata med personalen, så att de kan ordna lämplig mat eller hänvisa till andra restauranger på området som kan tillgodose behovet. Det finns möjlighet att äta medhavd mat i parkens grönområden.

Kolmårdens djurpark, Norrköping: Alla restauranger på Kolmården erbjuder laktos- och glutenfria samt vegetariska rätter. Om besökaren har andra allergier eller önskemål om specialkost rekommenderas den att kontakta personalen på plats. Gäster är alltid välkomna att ta med sig egen matsäck, och det finns flera olika platser i parken där besökarna kan sitta och äta egen mat. Det finns även mikrovågsugn på ett flertal ställen.

På Vildmarkshotellet uppger de sig ha kunskap om de vanligaste allergenen och kan nästan alltid erbjuda glutenfria alternativ eller andra anpassningar. Vid behov av specialkost uppmanas besökare att prata med personal på plats för att få hjälp.

High Chaparral, Gnosjö: High Chaparral har som mål att alla ska kunna äta i nöjesparken, även om man har någon allergi eller något speciellt kostbehov. De erbjuder veganska och vegetariska alternativ, inklusive laktosfria, mjölkfria och glutenfria måltider.

Pappa och barn hälsar på en get

På Jamtli får man uppleva hur lantbruk bedrevs förr i tiden. Foto: Göran Strand

Jamtli, Östersund: Kaféet kan erbjuda laktos- eller glutenfri mat. Det rekommenderas dock att allergiker förbeställer mat. Jamtli kan då garantera att spår av nötter inte förekommer. Jamtlis friluftsmuseum innehåller flera historiska lantgårdar och har också ett levande jordbruk med lantrasdjur, hö med mera. Kopplade hundar får följa med in och gå direkt genom Jamtlis entré ut till friluftsmuseet. I utställningarna om länets historia finns en del naturmaterial och några uppstoppade djur.

En del otydliga svar

Uppgifterna kommer från respektive verksamhets hemsida och/eller kök och informationsavdelning. Allergia noterar att även om många av de tillfrågade utflyktsmålen svarar att de kan ordna alternativ utan diverse allergen uppvisar ett flertal av svaren svårigheter när det gäller att förstå skillnaden mellan vegansk kost och allergenfri sådan. Påfallande många verkar inte heller känna till skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi. Det förekommer också menyer med otydlig allergimärkning. Ta därför kontakt med det ställe du planerar att besöka för uppdaterade uppgifter, och fråga alltid personalen på plats efter detaljer om innehåll.

Text Susannah Elers Foto Magnus Römbo

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php