Glassmärken utan mjölk och ägg

Mjölkfritt är en växande trend och det märks inte minst i glassortimentet. Här är fem varianter utan både mjölk och ägg som du kan hitta i butikernas frysdiskar.

Lily&Hannas

Lily&Hanna’s

Kallar sin glass ”raw food-glass”, eftersom den inte hettas upp innan den fryses in. Den är också ekologisk och fri från mjölk, ägg, gluten, raffinerat socker samt tillsatser och kemikalier. Basen består dock förutom av kallpressad kokosolja av cashewnötter, så den som är allergisk mot cashewnötter göra sig icke besvär. Smaker som lemon cheesecake joy och divine salted mocha caramel.
Säljs i mataffärer över hela landet samt på kaféer och restauranger.

Holly&Dans

Holly&Dan’s

(Alvestaglass)
Säljer både glass med mjölk i och en mjölkfri variant som kallas Vegan nice cream. Baseras på kokosmjölk och kokosfett, men innehåller även fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl som en del reagerar mot. En av de fyra smaker som finns innehåller även jordnötter. Mango passion with chili flakes och blueberry salty licourice ripple är några av smakerna.
Säljs i ett flertal mataffärer runt om i landet, framför allt på Willys.

Choice

(GB Glace)
Mjölkfri glass gjord på antingen ris, mandel eller sojaprotein. Finns både som paketglass och glasstrut. Risglassen finns bara med vaniljsmak, men för den som tål soja finns fler smaker att välja mellan. Paketglassen säljs i mataffärer och glasstruten Choice, som är fri från mjölk, gluten och soja, finns på det flesta ställen som säljer GB-glass.

Oatly

Oatly

Havredryck-gigantens havrebaserade glass säljs i smakerna vanilj, choklad och jordgubb i mataffärer runt om i landet. Även en glasspinne med jordgubbssmak finns att köpa i vissa affärer. Mjölkfri och innehåller mindre än 100 ppm gluten.

Ben&Jerrys

Ben&Jerry’s

Vad hände egentligen med den omskrivna mjölkfria glassen som Ben&Jerry’s lanserat i hemlandet USA, men som ännu inte nått hit? På företaget är man mycket hemlighetsfull om när produkten ska börja säljas i Sverige, men Ben&Jerry’s nordiska marknadschef Dominika Hagborg försäkrar att detta på gång.

OBS! Innehåll och kontaminationsrisker kan variera och förändras över tid, så den som är mycket känslig bör själv läsa innehållsförteckningar och dubbelkolla tillverkningen med företaget.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox m.fl.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php