Glad påsk utan ägg

Snart stundar påsken då vi av tradition ska frossa i ägg. Som tur är finns det sätt att ersätta ägg i matlagning och bakning.

Äggallergi är vanligare hos barn än hos vuxna. Vid allergi mot ägg kan man reagera på höns och kyckling (ägg i fodret). Man kan också reagera på det äggprotein som finns i luften vid matlagning med ägg. Det kan gälla kokning, stekning, vispning av sockerkaka, pannkaka, pensling av bullar, tillagning av omelett. Även lukten av ägg kan vara svår. Extra känsliga barn tål inte att klippa i äggkartonger, ett pyssel som ofta används på dagis och fritids så här i påsktider.
Små mängder ägg kan förekomma i livsmedel enbart på grund av att ägg hanteras i samma lokal vid tillagningen. Vid vissa vaccinationer har vaccinet odlats i ägg.

Gör egen äggersättning

Ägg ingår i många livsmedel och det är tidskrävande att alltid behöva lusläsa innehållsdeklarationerna. Tänk på att ämnet lysozym (E 1105), som kan förekomma i framför allt vissa rundpipiga hårdostar, är gjort av ägg. Det ska alltid deklareras.
Det är inga större problem att utesluta ägg vid bakning och matlagning. Rena äggrätter som omelett och äggröra kan man förstås inte göra, men det går bra att till exempel baka sockerkaka utan ägg, med lite extra bakpulver i smeten blir resultatet ganska bra. På apoteket finns ett ersättningsmedel för ägg baserat på potatis- och majsstärkelse samt bakpulver. Det heter Loprofin Äggersättning och kan användas vid matlagning och bakning. Den är naturligt fri från gluten, fri från mjölk, laktos, ägg, soja och jordnöt. En rågad tesked motsvarar ett ägg.
Äggersättning kan man också göra själv av 2 msk rundkornigt ris och 5 dl vatten som kokas i 1 timme. Mosa massan genom en sil och vispa kraftigt. 40 g av massan motsvarar ett ägg.

Pensling och panering

För att få vacker färg på bullar/ bröd, och för att få eventuella frön att fastna, kan man använda potatismjölredning. Till 2 limpor, eller 10 frallor, tar man 1 dl kallt vatten +1 tsk potatismjöl. Rör med en träslev tills det precis tjocknar. Vispa inte, då blir det skummigt. Låt det svalna, och pensla bullarna efter jäsningen. Ytan blir nästan som köpefrallor!
Annat som man kan pensla bröd och bullar med i stället för ägg är: smält smör eller margarin, flytande margarin, olja, mjölk, gräddfil, sirap, honung.
Till panering kan man använda mjölk eller vatten och sedan vete-, grahams- eller rågmjöl, eller stött knäckebröd.

 

Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php