Fyra vegofärser utan soja

Svenskarna äter mer och mer vegetariskt. Men många vegetariska substitut – särskilt vegofärser – är baserade på sojaprotein, som en del barn och vuxna är allergiska mot. Här är en guide till vegetariska färser utan soja!

Spagetti med köttfärssås, köttbullar och tacos. De tre rätterna ligger alla på tio i topp-listan över barnfamiljernas absoluta favoritmat, enligt trendanalysföretagets Food and friends senaste rapport om svenskarnas matvanor. Alla tre rätterna innehåller färs i någon tappning – och för den som helt eller delvis äter vegetariskt finns det en hel uppsjö vegetariska färser att välja mellan. Men en stor del av vegofärserna är tillverkade på sojaprotein och för soja- och baljväxtallergiker har utbudet av andra vegofärser länge varit skralt. Alternativen finns dock – här går vi igenom innehållet i fyra sojafria färser och var du hittar dem.
Två av vegofärserna innehåller dock ärt- och bondbönsprotein, som sojaproteinallergiker kan reagera på, och det föranleder frågan – när utvecklar någon en vegofärs som inte innehåller baljväxter alls? Några innehåller även ägg eller vete/gluten.

GoldGreenPulledOats_Nude

Havrebaserade färsbitar

Pulled Oats naturell, Gold&Green Foods
Innehåll: Vatten, havre, ärtprotein, bonbönsprotein, rapsolja, salt.
Finns att köpa: Mathem.se, Coop, Ica och Hemköp.
Omdöme: Denna färs har kanske inte utseendet för sig och konsistensen är lite smulig och klumpig. Bitarna smakar en hel del havre, men passar bra att smaksätta med till exempel tacokryddor för att ha till tacos eller med kryddor och krossade tomater för att ha i en vegetarisk lasagne. De går även att hacka eller mixa och göra vegetariska köttbullar av, tillsätt bara lite lök, växtbaserad grädde, strö- eller potatismjöl och kryddor. Finns även i smaksatta varianter. Innehåller dock även ärt- och bondbönsprotein!
Pris: 44,95 kr för 240 g/187,30 kr per kg på Coop.se.

 

Quornfärs

För äggätaren

Quorn Färs, Marlow Foods
Innehåll: Mykoprotein, rehydrerad äggvita, naturligt karamelliserat socker, stabiliseringsmedel, kalciumklorid, kalciumacetat, glutenfritt kornmaltextrakt.
Finns att köpa: I frysdisken i princip alla mataffärer.
Omdöme: Quorn har hängt med länge som köttalternativ för så kallade lakto-ovo-vegetarianer (vegetarianer som även äter ägg och mjölk). Det är en färs som är enkel att använda i allt från tacos till lasagne, eftersom den har en neutral smak som suger åt sig smak från sås och kryddning snabbt. Till köttbullar behövs dock en del bindemedel i form av till exempel havregrädde, lök och ströbröd.
Det förekommer rapporter om allergiska reaktioner mot quorn i form av bland annat magont och illamående. Mykoproteinet i färsen framställs av mögelsvampen Fusarium venenatum, men enligt Livsmedelsverket ska just den stam som finns i quorn inte bilda några mögelgifter.
Pris: 31,95 kr för 300 g/106,50 kr per kg på Coop.se beroende på förpackningsstorlek.

Pease

Färs på ärtor

Pease Färs naturell, Findus
Innehåll: Vatten, ärtprotein (32 %), maltextrakt (av korn), fullkornshavremjöl, ärtfiber, rapsolja, potatisstärkelse, svamppulver, tomatpulver, salt, lökpulver, kryddextrakt och kryddor.
Finns att köpa: Bland annat Ica, Willys, Hemköp, Mat.se och Mathem.se.
Omdöme: Mer finfördelad och färsliknande än den havrebaserade diton, men precis som den kräver ärtfärsen mycket kryddning för att dölja den lite konstiga bismaken. Den passar bra i både tacos och vegetarisk köttfärssås och går att rulla till köttbullar med lite hjälp av havregrädde och riven lök, dock faller bullarna lätt isär.
Pris: 37,95 kr för 350 g/108,43 kr per kg på Mat.se.

konserv jackfruit

Tacos på långkokad frukt

Young green jackfruit, Aroy-D
Innehåll: Omogen jackfruit, vatten, salt, citronsyra.
Finns att köpa: Jackfruit i saltlake på burk finns i bland annat på Willys, Mathem.se och i asiatiska butiker (även utan citronsyra) medan välsorterade matbutiker som till exempel Goodstore och vissa Ica-butiker även har färdigtillagad så kallad pulled jackfruit.
Omdöme: En frukt som i omogen, tillagad form får en trådig och tuggig konsistens som passar mycket bra i vegetariska versioner av pulled pork och andra långkok, samt till tacos.
När du hällt av saltlagen från konserven där fruktbitarna ligger måste du även plocka bort kärnorna. Sedan kan du antingen dra bitarna till trådar och låta dem puttra i till exempel BBQ-sås under en timme eller låta dem puttra hela först, mosa dem och sedan köra in dem i ugnen med kryddor och sås. Tuggigt och gott!
Pris: 17,95 kr för en burk/31,77 kr per kg på Mat.se.

Gör din egen färs

Tål du inget av alternativen i guiden? Gör din egen färs istället! Prova till exempel att blötlägga solrosfrön och mixa med oliver, paprika eller soltorkade tomater. Fräs det hela tillsammans med lök, vitlök och finhackad svamp – salta och krydda med tacokryddor eller det som passar i rätten.

Text Zandra Zernell Foto Dreamstime

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php