Fråga doktorn: Är det jag som överreagerar?

Har du en fråga om astma eller allergi? Tiden hos doktorn är knapp och det kan vara svårt att hinna ställa frågor om det du undrar över. Kanske kan just din läkare inte svara på allt. Skicka då din fråga till allergia@astmaoallergiforbundet eller Allergia, Box 17069, 104 62 Stockholm, så hjälper vi dig att få svar. Märk meddelandet/brevet ”Fråga doktorn”.

Fråga

Jag vet inte vart jag ska vända mig, hoppas ni kan hjälpa mig. Jag heter Henrik och jag och min familj är medlemmar hos er. Vill först tacka för en bra tidning med mycket intressanta och hjälpande inslag.
Jag har en son som är 5 år och är äkta och svår jordnötsallergiker, hasselnöt- och mandelallergiker. Han har jämt med sig sina adrenalinsprutor, arius, betepred med mera dag som natt.
Jag lider otroligt mycket över detta. Jag känner ständigt oro och rädsla, tankar som snurrar i mitt huvud.
Men, samtidigt så vill jag inte visa min oro för min son. Jag försöker verkligen att inte vissa det för honom, jag har till och med tagit hjälp för att få ett normalt liv.
Nu kommer vi till det stora problemet, min sambos släkt tycker inte att det är så farligt med hans allergi, utan de äter jordnötter, inte framför honom men i hans närhet. Som nu när vi är på semester så tycker de att det är okej att man tar fram choklad med nötter som alla kan få äta, eller när vi är på restaurang så beställer de in jordnötter och mumsa på, fast min son är på annan plats så får jag panik. Där sitter de och äter jordnötter och torkar av sig på kläder och tycker det är helt okej, och sedan så ska vi vara i samma rum. Fast vi har tagit denna diskussion med dem flera gånger så anser de inte att det kan vara så farligt om de äter jordnötter så länge inte han äter.
Vad ska jag göra? Är det jag som överreagerar?
Detta är så sjukt jobbigt så jag vet inte hur jag ska göra eller ta vägen, ska jag ta mitt barn och åka hem!?
Tacksam för svar.

Henrik med familj

Svar

Hej Henrik! Tack för ditt brev. Jag tror många kan känna igen sig i det du beskriver om oro och oförståelse från omgivningen. Att ha ett allvarligt allergiskt barn och ha det som kan utlösa allergin omkring sig, kan kännas som att gå över ett ”minfält”. Det låter också som att ni tagit upp er oro och inte fått gehör för det hos ganska nära släktingar. Det förstår jag måste kännas frustrerande.
Många gånger bottnar det i okunskap hos motparten. Till exempel detta du nämner att man torkar av jordnötssmulor från fingrar på kläder, glas, porslin. Ibland behöver man vara mer tydlig med hur jobbigt det känns och att alternativet är just att man inte klarar av att vara med. Kanske kan ni ha en ytterligare dialog om detta. Kanske kan ni också erbjuda fler familjemedlemmar att följa med på återbesök hos läkaren för att sprida kunskap i det nätverk som är viktigt för Er. Stäm av med er läkare vad som är möjligt.
Men, som den allergolog jag är, kan jag ju inte låta bli att klura på din sons allergi. Du nämner att din son har allvarlig allergi mot tre helt olika nötter. Jag blir nyfiken på vad som har hänt och hur man kommit fram till diagnosen. Har det inträffat incidenter mot dessa tre? Kraftig allergi mot mandel är sällsynt.
Jag träffar många som upplever sig ha en allvarlig allergi och som begränsar sin vardag i onödan för att de inte fått hjälp att utreda färdigt hur allvarlig allergin är. Kan det vara så i ert fall råder jag er att ta kontakt med en allergikunnig läkare.

Catrin Holgén
Barn- och ungdomsallergolog, Östersunds sjukhus