Fortsatt brist på många allergiläkemedel

Under vårens pollensäsong har flera allergiläkemedel tagit slut på apoteken. Enligt Läkemedelsverket är flera av dem fortsatt restanmälda vilket försvårar situationen för många allergiker. 

Orsakerna till att ett läkemedel plötsligt inte går att få tag på kan variera. Problem i tillverkningen, brist på verksamt ämne eller en oväntad hög efterfrågan anges som möjliga förklaringar. Om en restsituation uppstår är det läkemedelsföretaget som ansvarar för att informera sjukvård och apotek om att varan inte är tillgänglig. De har också en skyldighet att göra en restanmälan till Läkemedelsverket.

På Läkemedelsverkets hemsida finns listor över vilka läkemedel som det råder brist på (det vill säga som är restanmälda) och sedan i maj i år publicerar myndigheten även orsaken till varför läkemedlet inte är tillgängligt, förutsatt att företaget godkänt detta.

Har blivit värre

Dymista nässpray, Lomudal ögondroppar och astmasprayen Innovair är till exempel nu i slutet av juni fortsatt restanmälda, och har så varit under hela våren. Även vissa läkemedel mot lungsjukdomar som förvärras av allergi kan vara svåra att få tag på. För den som lider av pollenallergi och/eller astma kan bristen på de här mycket vanliga allergiläkemedlen vara bekymmersam, särskilt som de försvunnit från hyllorna under den tid på året då de behövs som mest.

–  Restnoteringar och brist på läkemedel tycker jag har blivit värre de senaste åren, vi har inte haft de problemen tidigare, säger Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar till SVT Nyheter.

Christer Janson påpekar att det i regel kan finnas alternativ, men att det kan vara svårt att byta läkemedel på egen hand. Vissa av alternativen kräver exempelvis recept. Ibland fungerar de också på olika sätt och då behöver man få veta hur det nya läkemedlet ska användas. Särskilt gäller det om man behöver byta astmainhalator då risken annars finns att man använder fel teknik.

Det här kan du som patient göra

Läkemedelsverket tipsar om att vara ute i god tid och inte vänta tills ens nuvarande medicinförpackning är helt slut. Man kan själv ta reda på om läkemedlet man har fått utskrivet är restanmält genom att gå in på deras hemsida. Listorna är i Excelformat och uppdateras en gång per dygn.

Apoteken kan i sin tur hjälpa till att se om det finns några alternativa läkemedel tillgängliga, men ibland kan det behövas ett nytt recept om läkemedlet inte är utbytbart. Då måste man kontakta sjukvården och få en ny förskrivning. Att ett apotek inte har ett specifikt läkemedel i lager behöver dock inte per automatik betyda att det är restnoterat, ofta kan det beställas hem och levereras relativt snabbt till apoteket i fråga.

Text Louise Cederlöf Foto Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php