En arbetsvecka på Södergården

Eva Björklund är föreståndare på Astma- och Allergiförbundets medlemsgård Södergården Åre i Jämtland. Hennes arbetsveckor kan se ganska olika ut men så här var den just den höstvecka hon skrev dagbok för Allergias räkning.

Måndag

Måndagmornar har jag vanligtvis möte med personalen på förbundskansliet i Stockholm via videolänk, men denna måndag kan jag inte vara med för jag ska välkomna Astma- och Allergiföreningen i Västra Götaland nordost och Jönköpings länsförening. De kom till Södergården sent i går kväll.

Jag hälsar alltid alla nyanlända gäster välkomna och berättar om boendet och våra trygghetsregler som gäller alla som bor här. På Södergården får man inte ta in fisk, skaldjur, ägg eller något som innehåller ägg, nötter, och man ska vara fri från kemiska dofter. När de åkt iväg på sin dagsutflykt på fjället så ska gården städas. Zinita, som jobbar med mig sedan drygt ett år, hjälper mig att hålla rent på vår fina medlemsgård så att så många astmatiker och allergiker som möjligt kan komma och känna sig trygga här.

Daglig genomsyn

Jag gör min dagliga genomsyn av gården och ser så till att allt är som det ska. Är det trasiga lampor så byter jag dem, håller även koll på brandsläckare och säkerhet, det är viktigt.
En annan mycket viktig sak som jag alltid gör när det kommer nyanlända gäster är att titta i kylskåp och skafferi så att de inte har glömt bort våra trygghetsregler. Om någon råkat glömma av sig så ger vi en bestämd men vänlig uppmaning till gästen att ta bort denna produkt. I dag hade alla förstått våra regler, jag hittade ingenting.
På min husesyn så upptäcker jag en fläkt som inte fungerar. Då måste jag försöka hitta orsaken. Jag kan inte hitta felet och måste därför ringa vår huselektriker Sture. Det är också ett dörrhandtag till ett av rummen som lossnat som måste lagas, det fixar jag själv.

Anlitar en kock

Klockan elva kommer Kjell Strömberg. Kjell är en duktig matkreatör och cateringkock som jobbat med mat i 35 år. Han tycker att det är spännande att laga mat som alla kan äta och har blivit en mycket uppskattad kock här. Honom kan jag, eller de föreningar som kommer hit, anlita om de inte vill laga maten själv.
I dag ska han kocka åt ett gäng som kommer hit på studiebesök. Det är franchiserådet från Svenska Turistföreningen, STF, som vill se hur vi har det. Vi är sedan nyår 2017 anslutna till STF. Det betyder att vi får marknadsföra oss på deras hemsida och deras medlemmar kan boka boende hos oss. STF har upptäckt att många av deras medlemmar efterfrågar just det boende som vi erbjuder. Vi i vår tur får ta del av deras utbildningar, det uppskattar vi väldigt mycket.

Under lunchen, rökt souvas (rökt renskav) med rostade rotsaker, berättade jag om gården och när vi ätit färdigt tog vi en rundvandring i huset. De blev väldigt imponerade av våra städrutiner och alla i gruppen ville fota vårt fina rum ”Städmaterial för gäster”, de blev mycket imponerade av hur vi organiserat det hela.
Efter de åkt hem så är det dags för lite administration, jag har en Facebooksida som heter Södergården Åre där lägger jag ut kommande verksamhet. I dag var det dags att marknadsföra Södergårdens vänner som ska komma hit nästa vecka.

Tisdag

Det är många rutiner under en arbetsvecka som man inte får glömma, i dag är det soptömningsdag och då måste jag komma ihåg att dra ut soptunnorna ur soprummet annars blir de inte tömda. Sedan måste jag dra ner tvättvagnen så att tvätteriet kan ta den till tvätt plus att jag måste gå igenom kylskåp och skafferier för att se om gästerna kommer ihåg trygghetsreglerna och de har de gjort även denna dag. Bra!

Nu på morgonen kom Sture (elektrikern) för att söka felet på varför några fläktar inte fungerar och till slut hittar han det. Det är viktigt att ha bra samarbete med olika hantverkare när man driver en gård, de måste vara snabba, komma fort när man får problem och vara pålitliga, jag har genom åren skapat bra samarbeten och jag är mycket nöjd med mina hantverkare.
När föreningarna åkt iväg till nya äventyr i Jämtlandsfjällen är det dags att göra dagens genomgång och städ. I dag var det inte så mycket fel, ett lysrör i en nödlampa i en av korridorerna hade slutat lysa, det var snabbt fixat.

Samarbete med arbetsförmedlingen

Klockan tio kom Jonas från arbetsförmedlingen hit, vi har ett samarbete med dem och det var lite papper att skriva under. Han var ny på jobbet och var även intresserad av att veta lite mer om oss så det blev en rundvandring och information.
Efter det hade jag och Zinita problem med skrivaren som inte ville skriva ut och det tog lite tid och tålamod att felsöka, men till slut fick jag ordning på det också.
En gång i månaden redovisar jag ekonomin för försäljning och boende till förbundets kansli i Stockholm, i dag är det dags för det.

Klockan två varje tisdag har jag videokonferens med Bertil Orrby, verksamhets- och personalansvarig på kansliet, för att hålla kontakt och dela allt som händer och är på gång här, jag får också veta vad som är på gång på kansliet som är av värde för mig. Jag kan även bolla frågor som jag behöver hjälp med.
Efter det var det lite administration och bokföringsarbete, svara på mejl med mera.

Onsdag

Städade, gick igenom huset som vanligt, det som var lite extra i dag var att jag gjorde den stora rengöringen på storköksdiskmaskinen som finns i ett av köken, brukar göra det efter 2–3 dagars användning. Jag har gått runt och fyllt på med förbrukningsvaror som diskmedel, handdukar med mera.

Arrangerar kurser

När vi har lågsäsong, och vädret på fjället kanske inte är så inbjudande, arrangerar vi kurser som passar för aktiviteter i huset. I år har vi fyra sådana tillfällen. Det är Södergårdens vänner (två gånger per år), akvarellkurs och medicinsk yoga.
I dag har jag pratat med Ewa Björck, som är sammankallande för Södergårdens vänner. De är ett gäng som tycker om att jobba för att göra vår medlemsgård ännu bättre. De tvättar gardiner, lagar trasiga dörrar, tar undan sommarmöbler och förbereder gården för vintern. Alla som vill får vara med och som tack för arbetet bjuder Södergården Åre på arbetsfika, avslutningsmiddag och gratis boende. De vill bli fler, så i dag har jag lagt ut deras inbjudan till veckan på Facebooksidan.

Nu ska jag sätta mig och göra en arbetslista som de ska få med arbetsuppgifter på sådant som jag vill ha hjälp med.
Dagen avslutas med att Zinita går igenom förråden för att göra en beställning på förbrukningsvaror.

Torsdag

Daglig genomgång, städa huset, gå igenom kylskåp och skafferier.
I dag ska jag marknadsföra akvarellkursen, jag har precis fått information om kursen från ledaren och skickat det till webbansvarig på kansliet så vi kan lägga ut den på Södergården Åres hemsida. Det är ett mycket gott samarbete med en lokal förening och kursledaren som gör att vi kan erbjuda så prisvärd kurs som samtidigt håller hög kvalitet. Jag lägger ut även den på Facebook. Tanken med Facebookgruppen är att alla som är här kan dela foton och tipsa om aktiviteter som är roliga att göra.

Sorterar tvätt

Zinita tar emot tvätt från Tvätteriet och sorterar in. På Södergården är alla sängkläder av bomull, detta för att de med eksem ska må bättre när de sover. Alla sängarna är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet och av hög kvalitet.
På alla madrasser och kuddar har vi kvalsterskydd och allt i sängarna tvättas två gånger per år, detta för att eliminera eventuella dofter, allergener och så vidare. Samma sak är det med tygsoffor och andra textilier de tvättas två gånger per år och däremellan dammsugs de regelbundet. Vi har beställt nya köksskåp till köket på nedre våningen för att få bättre logistik för de större grupperna och det ska förberedas för montage. Jag ringer elektriker Sture och snickare Paul för att avtala om tid när de kan komma och hjälpa mig att montera ihop det.

Nästa arbetsuppgift i dag är att redovisa besökssiffror så det blir statistik hos SCB (Statistiska central byrån) Det var lite extra mycket denna månad då jag haft semester i juli och inte redovisat då, så det var två månaders redovisning som skulle göras. Puh! Siffrorna över beläggningen ser bra ut, tack vare att vi nu samarbetar med STF så har vi fått fler gäster över sommaren.

Fredag

I morse lyste solen så jag var ute och klippte gräset för sista gången denna säsong. Det är en ganska stor tomt vi har och den kräver sin skötsel.
Yogakursen måste också marknadsföras i våra kanaler för Södergården. Den informationen finns också att läsa om på Södergården Åres hemsida och på Facebook. Även den är ett fantastiskt samarbete mellan lokalförening och duktiga ledare. Prisvärd och håller god kvalitet. Missa inte!

Nya gäster

Planeringsmöte med Zinita inför helgen och nästa vecka. Föreningarna som är här åker på söndag morgon och nya gäster kommer redan på söndag eftermiddag.
Destination fjällen ringde mig på eftermiddagen, de berättade att det är förändringar på gång med själva bokningssystemet. Bokningsplattformar sägs upp och ny bokningssida är på gång, jag måste diskutera med de på kansliet som är duktiga på bokningssidor hur vi förhåller oss till detta och om vi ska vara kvar eller hitta på något annat. Det är ständigt förändringar och det måste man förhålla sig till hela tiden.

Sedan hade jag videokonferens med Bertil Orrby på kansliet, vi ska tillsammans skriva ihop nästa års statsbidragsansökan. Vi får hoppas att vi gör ett gott jobb så att vi även nästa år får vårt statsbidrag så vi kan fortsätta att hålla den höga kvaliteten som jag tycker att vi har här på Södergården och även utveckla gården så att vi kan möta framtiden och våra medlemmar så bra som möjligt.
Detta var min vecka, fullt upp med skiftande arbetsuppgifter. Tack å hej!

Facebookgruppen heter Södergården Åre, gå gärna med i den så ni kan hålla er uppdaterade med vad som händer här.

Text Eva Björklund Foto Jörgen Vikström