Elina pärlar för forskningen

När Elina Engman gick i förskolan hade hon så kraftig pollenallergi att hon fick stanna inne när kompisarna var ute och lekte. Men en vaccinbehandling mot pollen har hjälpt henne stort – och nu vill hon hjälpa andra barn med allergi. Hennes idé? Att sälja hemgjorda armband till förmån för forskningen.

Fuck allergi, så står det med vita bokstavspärlor på armbandet hon håller upp. Runt bokstäverna sitter små pärlor i regnbågens alla färger.

– Så här ser det ut! Men man får välja mellan vita och svarta bokstäver, säger Elina.

Hon har två tofsar och när hon skrattar glittrar det i de ljusgråblå ögonen.

Framför datorns kamera visar hon upp arbetshörnan i sitt rum, där hon brukar sitta och pärla. Där står en miniatyrbyrå med lådorna fyllda av pärlor. Röda, blåa, glittriga och pastellfärgade. Och så bokstavspärlorna – de som bildar orden som Elina hoppas ska pryda våra handleder.

Fick stanna inne

När Elina var liten hade hon ofta röda och svullna ögon. Hon hade svårt att andas och verkade reagera mot alla möjliga sorters frukter och grönsaker. Hennes föräldrar tog henne till läkaren som konstaterade kraftig allergi mot alla sorters pollen, mot kvalster, djur och alla livsmedel som korsreagerar med pollen.

Själv minns hon framför allt hur det var på förskolan.

– Det kliade jättemycket i ögonen och näsan, och så hade jag svårt att andas. Det var tråkigt, för jag kunde inte vara utomhus, så när de andra lekte på gården fick jag vara inne, berättar hon.

Värt besväret

I dag går hon i trean – och mår betydligt bättre. En anledning till det är den vaccinationsbehandling mot pollen och kvalster hon påbörjade för tre år sedan. En till två gånger i månaden besöker hon sjukhuset för att få en injektion med vaccin. Det är ganska jobbigt, tycker hon, eftersom hon blir väldigt trött och medtagen av sprutorna. Samtidigt har behandlingen inneburit att hon numera klarar av att vara ute med sina kompisar.

– Jag har fortfarande med mig mediciner till skolan och måste ta alla mina allergi- och astmamediciner året om. Men jag tycker ändå att det är värt det, eftersom jag nu kan vara ute och leka precis som jag vill.

Mamma Emelie Engman håller med.

– Hon har blivit bättre, ögonen är inte lika röda och det känns som att allergierna och astman är under bättre kontroll. Men det har inte varit lätt, det är tur att Elina är en sådan kämpe. Hon är envis och målmedveten och när hon väl bestämmer sig för något, så genomför hon det.

Vill bidra till forskningen

Nu har alltså Elina bestämt sig för att stödja forskningen kring astma och allergier genom sina armband. Mamma Emelie förklarar bakgrunden.

– Elina känner stor tacksamhet för att hon får genomgå den här behandlingen som ändå gjort det så mycket bättre. En dag berättade hon att hon blivit inspirerad av armbanden med texten Fuck cancer som säljs till förmån för arbetet och forskningen kring cancer. Hon ville göra egna armband, där vinsten går till de som forskar för att göra livet bättre för människor med allergi.

Elina fyller i.

– Att jag kan vara ute och leka med mina kompisar, det är en dröm som gått i uppfyllelse. Jag vill att fler barn med allergier ska få det lika bra som jag. Därför vill jag att pengarna ska gå till dem som gjort det möjligt och som forskar om hur man kan bota allergier, säger hon.

Vad betyder ”fuck allergi” för dig?
– Att det är jobbigt och tröttsamt med allergier. Och ibland väldigt tråkigt. Som när man som jag gärna vill ha en hund, men det inte går. Eller som när jag hade dansuppvisning och fick en astmaattack av röken på scenen. Men det betyder också att det faktiskt går att göra något åt allergierna ibland, och att det borde forskas ännu mer så att fler ska slippa sina allergier.

Hon räknar med att tillverka många armband. Halva klassen, till och med fröken, har anmält sitt intresse.

– Jag älskar att pyssla och pärla, så det är bara roligt. Men om det bli jättemånga som bli intresserade får du nog hjälpa mig att pärla, mamma, säger Elina med en blick mot Emelie.

 

PERSONFAKTA

Namn: Elina Engman.
Ålder: 10 år.
Bor: Hässleholm.
Gillar: Förutom att pärla, att dansa showdance, gunga och hålla på med gymnastik.
Gör: Pärlar armband med budskapet ”fuck allergi”, där vinsten ska gå till Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond. Har precis startat instagram-kontot Elinas_FuckAllergi för att fler än de närmaste ska kunna beställa armbanden.
Önskar sig: En hund! Annars att bli av med sina allergier.

Text Zandra Zernell Foto Eva Lie

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php