Elevhälsoportalen i ny tappning

Sedan 2016 har Elevhälsoportalen funnits som webbplats och verktyg för förskolor och skolor i Stockholms län i arbetet för en hälsosam skolmiljö. Nu nylanseras den med nytt utseende och nya funktioner.

Elevhälsoportalen är till för att fungera som stöd för förskolor och skolor i syfte att kartlägga det hälsofrämjande arbetet och att genomföra förebyggande insatser i skol- och förskolemiljön. På webbplatsen finns matnyttig fakta och information om senaste forskning inom områden som allergi, psykisk hälsa och fysisk aktivitet.

Där finns också förslag på åtgärder och konkreta tips, som exempelvis: Hur ska man hantera barnens kläder vid pälsdjursallergi? Hur ska man säkerställa en doft- och parfymfri inomhusmiljö? Hur kan man göra för att elever med astma och allergi blir inkluderade och inte stigmatiserade? Även hur man skapar rutiner för pollensäsong, allergiska reaktioner i skolan och rutiner för nötter och jordnötter finns med i Elevhälsoportalen.

– Vi vill ge skolor och förskolor tillgång till kunskap om hur de kan arbeta förebyggande med barns och ungars hälsa, och ge verktyg och stöd i genomförandet, säger Caroline Kronqvist, projektledare för Elevhälsoportalen vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i ett pressuttalande.

Öppet för alla

Mer än hälften av skolorna i Stockholms län har sedan starten 2016 registrerat konto på Elevhälsoportalen och använt sig av denna. Den 10 maj lanserades den nya webbplatsen som nu fått samma utseende som Region Stockholms övriga webbmiljö. I samband med nylanseringen har webbplatsen öppnats upp för alla besökare och borta är kravet på registrering av konto och inloggning.

Elevhälsoportalen är utvecklad av experter och forskare vid Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM), Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) och Centrum för hälsoinformatik och sjukvårdsforskning (CHIS) inom Region Stockholm i samarbete med Karolinska institutet.

– Vi är glada att kunna visa upp den nya webbplatsen som har samma evidensbaserade innehåll som tidigare, men med ny form och tydligt fokus på användaren, säger Caroline Kronqvist.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php