Dyrt att leva med matallergi

Havredryck, glutenfri pasta och dyra specialmjöler. När det finns födoämnesallergier i hushållet är det lätt att matkostnaderna rusar i väg. Dyrast är det för familjer med flera olika allergier.

När en familj går från att kunna äta allt till att plötsligt behöva ersätta flera olika födoämnen med specialkost märks de ökade kostnaderna ofta ganska tydligt. Månadsutgifterna för matinköp kan växa med flera hundralappar – eller i vissa fall till och med tusenlappar.
Det kostar nämligen mer att köpa mat som är fri från till exempel mjölk, vete, gluten och ägg.
Konsumentverket gör varje år beräkningar av hur mycket maten kostar varje månad för någon som äter normalkost, mjölkproteinfritt eller glutenfritt. Beräkningarna utgår från en fyraveckorsmatsedel som myndigheten tagit fram som exempel på vad vuxna och barn i olika åldrar kan äta under en månad.
För ett mjölkproteinallergiskt barn i åldern 10–13 år kostar maten till exempel i snitt 280 kronor mer i månaden än för ett barn som äter normalkost, om all mat lagas hemma utom vardagsluncher. För ett barn som äter glutenfritt är maten i snitt 130 kronor dyrare per månad. Och för en vuxen ligger extrakostnaderna på 350 respektive 160 kronor. I familjer där det finns flera familjemedlemmar med olika matallergier samtidigt blir kostnaderna givetvis ännu högre.
– Vi har gjort uträkningarna för att man ska få ett hum om hur mycket det kostar att förse alla i ett hushåll med näringsriktig mat, även i hushåll som äter någon av de två vanliga specialkosterna vi tagit med. Men det är en ganska återhållsam matsedel, så för många tillkommer det även utgifter för det extra man kanske unnar sig på helgen eller för gäster som kommer på middag, säger Ingrid Eriksson, utredare på Konsumentverket.

Dyrast ersätta mjölkprotein

Så långt som möjligt har livsmedel i normalkostsedeln ersatts med motsvarande ersättningsprodukter i den mjölkfria och den glutenfria matsedeln, men även en del så kallat naturligt glutenfria produkter används.
Beräkningarna visar att det är dyrast att äta mat som är fri från mjölkprotein.
– Det är för att mjölkprotein ingår i så otroligt många färdigprodukter. Mjölkalternativen som finns är också ganska dyra, men det går att komma ner i pris beroende på vilken sorts dryck man använder. Samtidigt är det bra att köpa ersättningsprodukter som barnen tycker om och som dessutom är berikade.
Glutenfria produkter har blivit billigare, men för den som är känslig och måste köpa särskilt glutenfria havregryn eller handlar dyra produkter som till exempel quinoa eller bovete ökar givetvis kostnaderna. Det dyraste i den glutenfria kosten är dock ofta det färdigköpta brödet, menar Ingrid Eriksson.
– Att baka själv, försöka hålla dig till inköpslistan och inte köpa mer färskvaror än du behöver än nog fortfarande bästa sättet att sänka matkostnaderna på, säger hon.

Här kan du se hur mycket extra mjölkprotein- och glutenfri mat kostar uppdelat på olika åldrar.

Mer än mat

Det har även gjorts beräkningar av vad det kostar att leva med födoämnesallergier i familjen som räknar in mer än själva matinköpen – då blir skillnaderna ännu större. I en studie från 2014 kom en grupp forskare från Karolinska Institutet fram till att levnadskostnaderna för vuxna med allergi mot mjölkprotein, ägg och /eller vete var ungefär 80000 kronor högre än för vuxna utan födoämnesallergier.
För hushåll med barn och ungdomar med samma allergier var kostnaderna cirka 40000 respektive 47000 kronor högre. Då räknade forskarna bland annat in vård- och läkemedelskostnader samt den tid som deltagarna lade på läkarbesök, matinköp och tillagning av mat.

Allergifritt på recept

Alla barn upp till 16 år har rätt att få vissa mjölk-, gluten- och sojafria specialprodukter utskrivna på recept. Det kallas livsmedelsanvisning och innebär att dietist i samråd med läkare förskriver produkter ur ett begränsat bassortiment, som du som förälder kan hämta ut på apoteket till ett subventionerat pris, en egenavgift på 120 kronor per tillfälle.
Det kan till exempel handla om mjölk- och sojafri bröstmjölksersättning eller glutenfria produkter som pasta, kex och mjölmixer.
Möjligheten att få livsmedelsanvisning upphör när barn fyller 16 år. I några landsting finns det ekonomiskt stöd i form av livsmedelsanvisning eller bidrag även för barn över 16 och för vuxna.

Text Zandra Zernell Foto Henrik Sellin

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php