Doftsäkra julen – bästa tipsen

Hur ska du som är doftöverkänslig kunna njuta av julen med alla parfymer, doftljus, julgranar och hyacinter? Vi frågade en som verkligen vet, professor Eva Millqvist, Göteborgs universitet.

– Det är extra svårt vid jultid för den som är doftöverkänslig, men hur man reagerar är väldigt individuellt och man är alltid sin egen specialist. Det finns de som verkligen är superkänsliga, me­dan andra kan klara en del dofter men inte andra, säger Eva Millqvist.

Ungefär sex procent av alla vuxna är doftöverkänsliga, visade en undersökning 2006, sedan dess har inga riktigt bra nya studier gjorts. Men det man vet är att utsattheten har ökat – försäljningen av parfymer, doftande kosmetika och doftsatta produkter (som till exempel skölj- och tvättmedel) ökar ständigt.

Här är Evas praktiska råd för hur julen 2023 kan bli en härlig, mysig jul utan doftchocker:

Doftsäkra ditt hem

– Börja med att se över hur du har det hemma i ditt eget hem. Där ska du inte behöva fresta på med onödiga dofter, säger professor Eva Millqvist.

1. Rätt julljus-mys

Många tål inte stearinljus, så gör det julmysigt med konstgjorda batteridrivna ljus och elektriska ljusslingor. Så kallade doftljus är naturligtvis förbjudna.

2. Klart du kan ha julblommor!

De allra flesta tål julstjärnor, som finns i både rött och vitt. Orkidéer tänker man kanske inte på som julblomma men tillsammans med ljusslingor kan de bli ett elegant jularrangemang. Det finns även fina konstgjorda blommor som står länge

3. Granen står så grön och doftfri i stugan

Det finns många olika sorters julgranar, den av de naturliga som doftar minst är kungsgranen. Fall inte för övriga familjens ”men ska vi inte ta en som doftar jul”. Nu för tiden finns det också många riktigt snygga konstgjorda granar i alla prislägen, jag har hittat en del som kostar 149 kronor och lyxgranar för 7 999 kronor. Om du lägger en hundralapp extra på en snygg konstgjord gran så tänk på att du ju kan använda den i många år, säger Eva Millqvist.

4. Förhandla med familjen

Självklart måste övriga i familjen ta hänsyn till den som är överkänslig och inte använda parfym och hårsprayer.
Vilket också innebär att du informerar gäster om vad som gäller hemma hos dig.

5. No-no

Doftande apelsiner med instuckna kryddnejlikor, hyacinter och doftande rödgran får du avstå ifrån.

6. Kanske, kanske, kanske

Det är så individuellt vad man klarar eller inte. Vissa tål inte minsta doft av saffran eller glögg medan det för andra kan gå bra bara de går undan och inte är i köket precis när lussekatterna gräddas och glöggen värms, säger Eva Millqvist.

Julshoppa smart

Julshoppingen är inte så enkel för den som är doftöverkänslig. Gallerior och butiker har ofta tillsatt doftämnen i luftkonditioneringen, det doftar av parfym och framför allt är det trängsel med massor av människor. Och hur gärna man än vill är det omöjligt att göra alla medmänniskor doftfria.

Undvik rusningstid

Försök att undvika rusningstid, särskilt i gallerior.

Välj ”säkra affärer”

Om du kan så välj att handla i butiker som du av erfarenhet vet är rätt doftfria.

Be om hjälp

Släpp på det där att du ska klara allting själv och be någon om hjälp med att handla. Förklara att du blir dålig på grund av din överkänslighet. Var ute i god tid, och om du vet att grannen ska åka till Ica Maxi kan du fråga om du kan få skicka med en lista. Våga fråga! Det kan vara någon i familjen, en vän eller en granne. Folk brukar vara hjälpsamma.

Shoppa online

Det allra enklaste sättet att skydda sig mot doft-överdosen.

 

Symtom vid doftöverkänslighet

 • Hosta
 • Snuva
 • Nästäppa
 • Ögonirritation
 • Heshet
 • Andnöd
 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Matthet
 • Trötthet
 • Illamående

Källa: Professor Eva Millqvist, överläkare och forskare inom klinisk allergologi vid Göteborgs universitet

Text Maggan Hägglund Foto Canva

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php