De flesta korsallergier är nu kartlagda

Den som är allergisk mot björkpollen är ofta även allergisk mot vissa födoämnen. Det kallas för korsreaktioner. Under de senaste decennierna har forskarna lyckats kartlägga ett stort antal sådana reaktioner. Omkring 70 procent av svenska björkpollen-allergiker (BP-allergiker) är överkänsliga mot något födoämne. Ju svårare björkpollenallergi och ju längre den har varat, desto vanligare är matallergin. Enligt en italiensk studie är det bara 15 procent av alla BP-allergiker som är inte allergiska mot mat.

Nötter, frukt och kryddor

De födoämnen som BP-allergiker framför allt får besvär av är nötter som växer på träd och vissa frukter som äpple, plommon, persika, nektarin, mandel, körsbär och aprikos. De kan också vara känsliga för morot, selleri och potatisskal. Man har dessutom hittat samband mellan BP-allergi och allergi mot en del kryddor, som anis, curry, kummin, kamomill, pepparmint och paprika.
De flesta korsreaktioner mellan björkpollen och födoämnen hänger samman med björkens huvudallergen Bet v 1 och andra allergen, som liknar denna och som finns i olika frukter. Även andra BP-allergen har betydelse, som Bete v 2 och Bet v 6.

Exotiska frukter

Många exotiska frukter kan ge besvär hos allergiker. I en studie av 397 patienter med BP-allergi, som alla var överkänsliga mot viss mat, fick omkring hälften besvär av kiwi.
Andra frukter som kan ge BP-allergiker besvär är jackfrukt och sharonfrukt (persimon). Detsamma gäller apelsin, vindruva, banan, granatäpple, clementin, ananas, avokado, mango, honungsmelon, fikon och passionsfrukt. I en svensk enkät uppgav mellan 20 och 40 procent av deltagarna att de fick besvär av dessa frukter. Alla som deltog i enkäten var BP-allergiker med någon form av matöverkänslighet.
Hur känslig man är mot mat varierar beroende på hur uttalad BP-allergin är. Det är också konstaterat att matallergi är vanligare om man är allergisk mot flera pollengrupper som björk, gråbo och gräs än bara en.

Latex – naturgummi

Överkänslighet mot naturgummi, så kallad latex, har ökat de senaste decennierna, inte minst bland sjukvårdspersonal. Man har konstaterat, dock inte kliniskt, korsreaktioner mellan latex och ett stort antal frukter som banan, avokado, kiwi, kastanj, nektarin, körsbär, plommon, jordgubbe och tomat samt med skaldjur.

Insekter och djur

Patienter med allergi mot kvalster eller insekter som myggor, kackerlackor och mygglarver är oftare än andra överkänsliga för skaldjur, bland annat kräftdjur, musslor, ostron och sniglar.
Sambandet mellan allergi mot katt och mot fläsk är känt sedan tidigare. Det tycks även finnas en koppling mellan nötköttsallergi och mjölkallergi. Andra samband som har konstaterats är mellan mjölk, fläsk och nötkött, mellan fläsk och hund samt mellan häst och kräftdjur. Den som är allergisk mot hönsfjäder kan också vara allergisk mot ägg och kycklingkött.

Eksem och inflammationer

Matöverkänslighet som beror på korsreaktioner visar sig oftast som reaktioner i munhåla och svalg. Symtomen kan bli allvarliga och leder i värsta fall till livshotande överkänslighetsreaktion . Men för det mesta är symtomen vid korsallergier lindrigare än vid primär allergi för ett enda födoämne. Korsallergier kan dock försämra eksem och ge inflammation i tarmen.

Test kan ge fel resultat

När det gäller korsreagerande födoämnen är risken stor att blodprov eller hudtester kan ge falskt positiva resultat. Testen kan visa att patienten är allergisk mot ett födoämne som hon i själva verket tål. Därför är patientens egen redogörelse och historia mycket viktig vid en diagnos.

Behandling

Födoämnesallergi behandlas oftast bäst genom att utesluta aktuella födoämnen. Ett annat sätt är att koka eller hetta upp frukter och grönsaker. De vegetabiliska födoämnen som korsreagerar med björk påverkas i regel av värme och blir inaktiva vid uppvärmning. Därför kan en äppelallergiker ofta tåla äppelkaka eller äpple som legat någon minut i mikron. Men det finns undantag: En del hasselnötsallergiker får besvär av rostade hasselnötter och personer med gråboallergi, som även är allegiska mot selleri, kan få besvär av kokt selleri. Fruktskal orsakar fler allergiska reaktioner än själva fruktköttet. Därför är det en bra idé att skala och klyfta ett äpple och låta det ligga i rumstemperatur ett stund.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php