Blommor och blad som gör dig glad

En blomma höjer trivselfaktorn och gör luften bättre inomhus, men den kan i värsta fall också ge allergiska symtom. Allergia hjälper dig att botanisera i djungeln och välja rätt bland blommor och blad.

En mängd studier visar att vi mår bra av att omge oss med gröna och blommande växter. I en studie gjord vid Washington State University kom forskarna bland annat fram till att växter i arbetsmiljön höjer vår uppmärksamhet, får oss att bli mer produktiva och sänker blodtrycket.
Krukväxterna skapar trivsel, ökar vårt välbefinnande, tillför syre och balanserar luftfuktigheten i hemmet. Växten suger också i sig skadliga gaser från rumsluften när de tar in koldioxid som till exempel spånskiveplattor i möbler utsöndrar i våra bostäder.
Men för allergikern kan krukväxten tyvärr också bli ett hälsoproblem. Vissa växter, som benjaminfikus, kan – istället för att få oss att må bra och trivas – framkalla kraftiga allergiska besvär, och starkt doftande blommor kan vara mycket irriterande för dem med känsliga luftvägar. För de sex procent av svenskarna som lider av doftöverkänslighet eller sensorisk hyperreaktivitet, kan den starkt doftande blomman till exempel ge hosta, rinnande ögon, nysningar, snuva och andnöd, även om växten i sig inte avger några särskilt påvisbara allergen.

Mer lämpade

Eftersom det är högst individuellt vad man reagerar på, och det också kan variera från dag till dag beroende på hur vi mår för stunden finns det ingen växt som man kan säga fungerar för alla, men det finns en del växter som anses vara mer lämpade för de som är känsliga.
Om man vill välja så allergisäkra växter som möjligt bör man välja blommor utan doft, pollen eller irriterande växtsaft. Det är också bra om de har släta blad, eftersom ludna blad samlar damm vilket också kan vara negativt för den känslige. Ur allergisynpunkt är det bättre att duscha eller torka av växternas blad än att damma eller skaka av växten, eftersom allergenerna i växtens sav binds till dammet på bladen och därefter sprids med dammet ut i luften vi andas.

Mögel i jorden

Korgblommiga växter vållar ofta problem. Dit hör bland annat krysantemum och vet man med sig att man är allergisk mot gråbo som hör till den här blomgruppen finns det extra stor anledning att undvika den här typen av växter.
Men det är inte bara växterna som kan skapa problem: mikroorganismer och mögelsporer i blomjorden kan också ge allergiska symtom. Ibland kan det hjälpa att plantera om växten i ny jord. Det bästa sättet att undvika mögelväxt i blomjorden är att ha en kruka med ordentliga hål och ett fat under, så att vattnet kan rinna ut. Lägg också ett lager av sand och små stenar i botten av krukan. Låt växterna rinna av ordentligt i badrummet om du duschat dem, och blanda jorden med dränering, till exempel sand eller leca-kulor.
Om det inte hjälper kan leca-kulor med vatten och näring, så kallad hydrokultur som används istället för blomjord, vara en lösning.
Stora växter kan också öka luftfuktigheten. Högre luftfuktighet i hemmet kan öka mängden kvalster, vilket är negativt för många allergiker. Det är därför viktigt att hålla en lagom balans av mängden växter i hemmet om du är känslig eller allergisk.

Undvik dessa växter

Korgblommiga växter
Växter med stark doft
Primula
Pelargon
Fönsterviva
Benjaminfikus
Krysantemum
Astrar
Ringblomma
Dr Westerlunds blomma
Doftranka
Primula
Fredskalla
Hyacint
High Chaparral
Julstjärna
Prickblad
Kristi törnekrona
Prästkrage

Bättre växter för allergiker

Ampellilja
Hibiscus
Amaryllis
Bladkaktusar
Blåöga
Hängsparris
Prärieklocka
Sensitiva
Ärtor i tråd
Ödesträd
Balsamin
Mose stentavlor
Aloe
Bonsaiträd
Flitiga lisa
Kaktusar utan luktande blomma
Orkidéer utan doft
Gullranka
”Plättar i luften”
Bergspalm
Brudorkidé
Novemberkaktus
Toffelblomma
Fuchsia
Lyckliga lotta
Paradisträd
Höstglöd/våreld
Rumsask
Hemtrevnad
Monstera

Källor: Blomsterfrämjandet, Netdoktor, Astma- och Allergiförbundet, Sahlgrenska sjukhuset

Text Susannah Elers

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php