Allergivänligt sortiment

I en tid då cafékulturen blomstrar kan det som allergiker ändå vara svårt att hitta något att äta när man tar en fika på stan. Men det finns undantag: ett av dem är konditoriet Vetekatten i centrala Stockholm.

När Vetekattens tidigare ägare fick barnbarn med allergier vaknade idén om att kunna erbjuda bakverk och kakor även för de som är allergiska eller intoleranta. Bakverken, som döptes efter barnbarnet Leo, är mjölk-, ägg- och nötfria. Även om glutenintoleranta kan äta en stor del av det vanliga sortimentet, har dessutom två bakelser tagits fram speciellt för att täcka in så många specialbehov som möjligt, berättar Johan Sandelin, chefskonditor och en av delägarna på Vetekatten sedan 2012.

–Två sorter

– Vi har en bakelse för dem som har diabetes. Den innehåller inte heller ägg, socker, mjöl, laktos, nötter eller mandel, medan den andra bakelsen är riktad till dem som har allergier eller glutenintolerans. Den är gjord på havreprodukter och är fri från ägg, gluten och mjölk, säger Johan Sandelin.

En av svårigheterna är möjligheten att förutsäga hur mycket som kommer att säljas varje dag av de allergivänliga produkterna. Därför rekommenderar Johan Sandelin att man hör av sig till Vetekatten några dagar innan om man vill vara helt säker på att det man vill ha finns när man kommer. Alla konditoriets egenproducerade bakverk är färska och görs samma dag, därför händer det också att saker tar slut om anstormningen av allergiska gäster är större än vanligt.

Känns bra

–– Vi tjänar inget extra på att erbjuda allergivänliga produkter, men det känns bra att kunna erbjuda något som passar de flesta, säger Johan Sandelin, och betonar hur medvetna de är om vikten av korrekta innehållsförteckningar. Därför finns också en pärm med vad allt som säljs hos Vetekatten innehåller. Eftersom vi bakar med vanligt mjöl i bageriet kan vi inte garantera att sådant vi gör blir glutenfritt, även om mycket egentligen är utan gluten, till exempel maränger och chokladpraliner. Men det finns ju en liten risk att det kan hamna gluten i ändå, eftersom det hanteras i lokalerna. Därför köper vi också in bröd från glutenfria bagerier, så att våra kunder kan köpa garanterat glutenfria bröd och kakor. Det finns också laktosfri mjölk och havremjölk för den som vill ha det, tillägger han.

Text Susannah Elers

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php