12 av 15 klädkedjor tillåter hundar

Trodde du att hundar överlag är förbjudna att stryka runt bland klädhängarna i landets klädbutiker? Då trodde du fel. Bara 3 av 15 större klädkedjor har ett uttalat hundförbud, visar en undersökning som Allergia gjort.

Ett skönt och kontinentalt inslag i shopping- och restaurangmiljön? Eller något som begränsar framkomligheten för människor med svår pälsdjursallergi och hundrädsla?
Det finns många olika åsikter om hundar och huruvida de bör ha tillgång till alla de platser vi människor har tillgång till. En sådan plats är landets klädbutiker. Är det ett problem att en hundägare tar med sig sin hund in i en butik där andra människor befinner sig för att handla och prova kläder?
Nej, det tycker i alla fall inte majoriteten av de 15 större klädkedjor som svarat på Allergias enkät angående deras inställning till hundar. Där uppger 12 kedjor att de antingen har en policy som välkomnar hundar in i butikerna eller att de åtminstone inte har en policy som förbjuder hundar från att komma in. Flera av de kedjor som inte har någon policy hänvisar i stället till att det antingen är upp till butikerna själva att avgöra eller att de följer regler som finns i gallerior och köpcentrum där en stor del av butikerna ligger.

Har policy

Tre butikskedjor uppger däremot att de har en policy som förbjuder hundar, med undantag för ledar-, signal och assistanshundar, Lindex, MQ och Gina Tricot.
Lindex har valt att ha ett generellt hundförbud i sina butiker. Enligt presskontakten Ellen Simonsson har förbudet kommit till av omtanke om just hund- och pälsdjursallergiker.
– Vi vill inte begränsa någon från att komma till våra butiker och eftersom vi hanterar mycket textilier i butikerna är det inte en lämplig miljö för hundar att befinna sig i, säger hon.
Många kunder uppskattar att kedjan har ett uttalat hundförbud, menar hon, även om butikerna ibland också får frågor och synpunkter på det. Butikerna har dock inga skyltar utanför som upplyser om förbudet, men enligt Ellen Simonsson har det ändå fungerat bra för butikspersonalen att informera hundägare som kommer in.

Galleriors regler går före

Även klädföretaget Gina Tricot har ett hundförbud, men företaget uppger att eventuella regler i de gallerior där deras butiker finns går före det förbudet.
Många klädkedjor hänvisar alltså till de gallerior och köpcentrum som butikerna ofta ligger i. Det gör att galleriorna har mycket att säga till om. Allergia har frågat ett tiotal större köpcentrum/gallerior i landet om deras inställning till hundar och det är framför allt i Stockholm som en del gallerior är uttalat positiva till att hundägare tar med sina hundar in.
En som reagerat på detta är Madelene Fröjd, vars allergi mot hundar och andra pälsdjur bland annat medför eksem och andningssvårigheter.
– Jag tycker att det är diskriminerande mot mig och andra som har svårt att vistas i lokaler där det finns djur att tillåta hundägare att ta med sina hundar in. Särskilt i klädbutiker, där människor provar kläder och det kan fastna hår, säger hon.
Madelene Fröjd upplever att synen på hundar förändrats under de senaste åren och att butiker blivit mer tillåtande mot hundägare.
– Jag tror att butiker vill undvika regler för att slippa verka besvärliga, man vill hellre framstå som lite sköna och avslappnade. Och jag kan acceptera det ifall det handlar om en butik med egen ingång, där man kan välja att gå någon annanstans. Men i köpcentrum där många människor passerar finns inte samma valmöjlighet.

Borde inte hundägare också ha rätt att göra ärenden?
– Självklart har de det, men de har också ett ansvar gentemot sina medmänniskor. Det är lite samma sak som att undvika att öppna en påse nötter på ett tåg ifall det skulle sitta en nötallergiker intill. Det går trots allt att göra ärenden när man inte har hunden med sig eller med hundvakt – och jag tror att människor förstår detta.

Hundlounge

Västermalmsgallerian uppgav i höstas att de siktade på att bli Stockholms hundvänligaste galleria, med bland annat en inredd hundlounge.
Enligt Marcus Hallberg, presskontakt på AMF Fastigheter, ägare till Västermalmsgallerian, är hundpolicyn sprungen ur ”ett tillgänglighetsperspektiv” eftersom fastighetsbolaget upplevt att det finns en stor mängd hundägare som vill kunna ta med sina hundar i områdena där centrumen ligger. I ett mejl beklagar han om detta får hundallergiker att känna sig utestängda och uppger att centrumet har en regelbunden städning för att förebygga spridning av allergen, samt att bolaget ska se över sin skyltning.
Av alla 14 klädkedjor som svarat på enkäten är det nämligen bara två kedjor – MQ och Gina Tricot – som svarar att de har skyltar eller dekaler som upplyser om företagets hundpolicy.
– Jag tycker att det är något som fler borde sätta upp, oavsett om det handlar om hundförbud eller om att hundar är tillåtna. För tydlighetens skull, säger Madelene Fröjd.

Tillåter hundar
Stadium (mindre hundar som kan bäras tillåtna, alternativt gäller ev regler i köpcentrum där en del butiker ligger)
Åhléns (hundar tillåtna på klädavdelningen)

Har hundförbud (undantaget ledarhundar)
Lindex
MQ (har även skyltar/dekaler)
Gina Tricot (har även skyltar/dekaler, men ev regler i gallerior går före förbudet)

Har ingen dokumenterad policy
H&M
Kapp Ahl
Joy
Indiska (planerar att ta fram en hundpolicy under året)
Cubus
JC
Brothers
Carlings
Dressman
Intersport

Inte svarat
Zara

Observera att uppgifterna gällde vid enkättillfället våren 2019 och kan ha ändrats.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox