– Det är kul att leka

Fler och fler börjar tänka på hur vi påverkas av alla kemikalier som omger oss. En som tröttnade på att oroa sig och istället beslöt sig för att göra något åt saken är Madeleine Limé.

På villatrappan i Lidingö står paketen klara och väntar på att bli hämtade. Det är dagens leverans av giftfria leksaker från EkoLeko. Webbutiken har funnits sedan 2007 och nu säljs leksakerna också hos över hundra återförsäljare i Sverige, Finland och Norge.
Grundare av företaget är Madeleine Limé. Hon har ett förflutet i finansvärlden och har tidigare ägt två andra företag i en helt annan bransch. När hennes yngsta son kom till världen för sju år sedan, ett sladdbarn som hon själv säger, ville hon satsa på någonting annat.
– Jag är själv allergisk och min äldste son, som är drygt 20, har flera olika allergier; mat, pollen och pälsdjur. Jag började fundera på varför allergierna ökar så mycket.

Falsk trygghet

Madeleine gick på ett seminarium där en forskare sa att det förstfödda barnet i en familj ofta är mer allergiskt än sina småsyskon.
– Alla ämnen vi samlar på oss i kroppen, ger vi dem till våra förstfödda när vi ammar? Och hur mycket gifter har min son fått i sig genom leksaker, kläder, madrass och andra saker? Vi köpte mycket nytt åt honom eftersom han var första barnet och vi hade ingen att ärva saker av.
Hon blev mycket starkt berörd av Al Gores film om vad vi människor utsätter vår miljö för. Hon började samla allt mer fakta och hörde bland annat en barnläkare på ett seminarium som berättade att kemiska ämnen som liknar hormonet östrogen gör att det föds fler och fler barn som man inte kan bestämma könet på.
– Vi som bor i Sverige tror att vi är skyddade av lagar och regler, vi tror att man inte får sälja hälsofarliga produkter här, men så är det ju inte. Inte så att leksaksgrossister och andra inte följer lagen, det är lagstiftningen som inte hänger med. Ämnen förbjuds vart och ett för sig och för enskilda tillämpningar.

Började smått

Jag kände att jag ville bidra på ett positivt sätt. Jag vill informera, men inte genom skrämselpropaganda. Leksaker är ett avgränsbart område och det kul att leka! Eftersom jag hade både stora och ett litet barn hade jag bra koll på leksaker för olika åldrar.
Madeleine började söka på internet för att hitta tillverkare av giftfria leksaker.
– Det var svårt 2007 att hitta produkter, det fanns ingenting i Sverige. Jag började söka på andra språk och hittade en del i Tyskland, USA, England och Danmark. Jag tog hjälp av Google translate för att förstå beskrivningarna av deras produkter.
Hon köpte i början in ett exemplar av varje sak, när hon sålt dem köpte hon in två. När webbutiken tagit fart hörde en del butiker av sig och ville bli återförsäljare, i början framför allt eko-matbutiker. Det senaste halvåret har det svängt, nu har hon över hundra återförsäljare i Sverige, Finland och Norge.
– Giftfria leksaker är så mycket mer än bara omålade träsaker. Det har kommit så mycket nya material på senare år.

Elefantbajs

Från hyllorna längs väggarna i kontorsrummet i bostaden plockar hon fram några exempel.
– Här är en frisbee gjord av socker. Det här är byggklossar av majs. Man bara trycker änden mot en fuktig wettextrasa så fäster bitarna i varandra. Sedan är det lätt att ta loss dem igen. De är färgade med livsmedelsfärger som är okej. Andra udda material är ritpapper gjort av elefantbajs och julkort av fårspillning.
Frisbeen ser ut och känns precis som vanlig plast och ””bajspappret”” känns som ett vanligt, lite tjockt och strävt, papper.
Dessa, och över 1000 produkter till, säljs i EkoLekos webbutik. Madeleine har stått på mässor och försöker vara synlig på nätet, men har annars inte behövt marknadsföra sig så mycket. Kännedomen om EkoLeko har spridit sig från mun till mun. Nu har även en del förskolor börjat beställa.

Byt med varandra

Jag ställer hårda krav på leverantörerna och har en lista på ämnen som de får garantera inte ingår i produkterna. De allra flesta berättar, men en del vill inte alltid ange exakt vad som ingår, för att inte bli kopierade. Jag vill egentligen hellre att man ska kunna säga vad en produkt innehåller istället för vad den inte innehåller.
– Ska man köpa en enda giftfri grej så tycker jag att man ska köpa ett mjukdjur, det har barnet nära kroppen och sover med om nätterna. De mjukdjur jag säljer har utsida, stoppning och tråd av ekologisk bomull. Ofta är det annars bara utsidan som är bra.
– Man kanske inte behöver köpa så mycket saker till barnet. Köp några få kvalitetsgrejer, byt saker med en kompis, eller två. När sakerna kommer tillbaka igen är de som nya för barnet.
– Jag vill att barnen ska ha det bra. Vet man att en leksak innehåller farliga ämnen så vill man inte längre ge det till sitt barn. Jag vill höja kunskapsnivån genom mitt företag. Jag vill också hålla nere priserna så att det ska vara möjligt för familjer att välja den här typen av produkter. Det är bland annat därför som jag väljer att ha företaget här i mitt hem istället för att hyra en lokal.
Madeleine Limé har inte slagit sig till ro med sitt företag. Nu undersöker hon möjligheten att starta tillverkning av bioplast i Sverige.
– Bioplast kan man göra av till exempel majs eller socker. Idén är ännu i sin linda, men det här är något som ligger i tiden och jag vill bidra med det jag kan.

 

PERSONFAKTA

Namn: Madeleine Limé.
Ålder: 49 år.
Bor: Lidingö.
Gör: Driver företaget EkoLeko som säljer giftfria leksaker, dels via den egna webbshopen, dels via återförsäljare i hela landet.

Madeleines tips

  • Lukta på grejerna – luktar det kemikalier så innehåller det kemikalier.
  • Köp i affärer du litar på. Ställ frågor: vad är det här för färger?
  • Byt leksaker mellan familjerna.
  • Man får inte vara för rigid, man måste få göra det man orkar med. Någonting är bättre än ingenting.

Text Lena Granström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php