Xantangummi kan vara tillverkad av vete

Xantangummi är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som har beteckningen E 415. Xantangummi är ett geléringsmedel som började avändas i livsmedel sedan slutet av 1960-talet. Senare började det också användas i kosmetika- och läkemedelsindustrin. Xantangummi framställs genom att druvsocker från majs jäses genom odling av bakterien Xanthomonas campestris. Resultaten renas med isopropylalkohol, torkas och mals till pulver. Xantangummi används i bl.a. kryddsåser, fryst pizza, glass, konditorivaror och som stabiliseringsmedel i glutenfritt bröd och i glutenfria mjölmixer.

Allergirisk

Xantangummi kan vara framställt ur en rad olika ursprungsprodukter, exempelvis majs, vete, mjöl och soja. Personer som är överkänsliga mot dessa ämnen uppmanas undvika ämnet eller först kontrollera vilken källa som använts för framtagning. Detta kan dock vara väldigt svårt då inte ens livsmedelstillverkarna alltid vet vad deras produkt är gjord av. Dessutom importeras xantangummi från olika länder där ursprungskontrollen kan vara bristfällig.