Vischyssoise med havregrädde

Låt gärna den färdiga soppan stå i kylen i minst 4 timmar så att den drar åt sig smakerna. Garnera med gräslök innan servering.

2 stora purjolökar, men endast den vita delen, sköljd och skuren i bitar
1 vitlöksklyfta
500 g potatis av möjlig sort, skalade och skuren i bitar
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar alternativt grönsaksbuljong
1 dl havregrädde
Salt och vitpeppar

Garnityr: Finhackad gräslök

Koka purjolök, vitlök och potatis i en liter vatten med två buljongtärningar. Tillsätt mer vatten om det behövs.
När potatisen kokat mjuk, cirka 15 minuter, mixa soppa slät. Ta soppan från värmen, rör ner havregrädde och smaka av med salt och vitpeppar.
Låt soppan kallna, ställ i kylen i minst fyra timmar och låt den dra åt sig smakerna.
Servera soppan i kylda skålar och garnera med finhackad gräslök.

Recept Tobias & Elsa Holmberg Foto Colourbox