Viltfärsköttbullar med brysselkål

700 g viltfärs
1 gul lök
1+2 msk mjölkfritt smör
2 msk glutenfritt ströbröd
1 dl vispgrädde, eller havregrädde
1 kokt mosad potatis
2 tsk salt
2 krm kryddpeppar
10 st krossade enbär

Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör tills den mjuknat. Låt kallna. Blanda ströbröd med grädde och låt svälla cirka 5 minuter.
Blanda ner lök, potatis och kryddor i ströbrödsblandningen. Tillsätt färsen, jag använde älgfärs, och blanda till en smidig smet. 
Rulla små köttbullar, ska bli cirka 50 stycken, och lägg dem på ett vattensköljt fat. Ställ fatet i kylen 15–20 minuter.
Bryn köttbullarna i omgångar i 2 msk smör tills de får fin färg och är genomstekta.

Råstekt brysselkål
300 g brysselkål, halverade
1,5 msk mjölkfritt smör
1 msk flytande honung
1 tsk kryddpeppar, krossade
2 äpplen, gärna Ingrid Marie, klyftade
salta efter smak
1 granatäpple
2 msk söt senap, gärna Västervikssenap
1 dl mjölkfri crème fraiche

Halvera brysselkålen och stek i smör i stekpanna 5 minuter tills de blir lite krispiga. Smaksätt med salt, honung och kryddpeppar. Lägg i äppelbitarna i pannan med brysselkålen de sista 2 minuterna. Rör samman senap och crème fraiche. Servera brysselkålen med senapskrämen över och garnera med granatäpple.

Linda Svensson Foto Jens Sølvberg