Vegetarisk gryta

Den här grytan passar bra att laga i en så kallad crock-pot, en långsamlagande elgryta. Vid hög temperatur är den klar efter 3 timmar, vid låg tar det 5. Den går förstås också bra att laga i en helt vanlig gryta.

3 msk kokosolja
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten butternut squash
1 rotselleri (går bra att utesluta)
3 morötter (går bra att utesluta)
1 zucchini
10 torkade aprikoser, skurna i mindre bitar
2 burkar krossade tomater
1 burk kikärtor, avsköljda
1 msk kanel
1,5 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
0,25 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
rivet skal och juice från 1 citron
6 dl vatten
salt
ett par nävar färsk koriander (kan uteslutas)
Till servering: saltrostade solroskärnor, turkisk yoghurt och hirs eller couscous.

Skala, kärna ur och skär pumpaköttet i bitar. Skala rotsellerin och morötterna och skär dem i bitar som är cirka 3 x 3 cm. Skär zucchinin i 3 cm tjocka halvmånar. Värm oljan i en stor kastrull. Stek försiktigt lök och vitlök ett par minuter, utan att de tar färg. Tillsätt samtliga torkade kryddor och ett par nypor salt. Rör runt och stek hastigt. Lägg ner pumpa, rotselleri, morötter, zucchini, tomater, aprikoser, vatten samt zest och juice från citronen i grytan. Häll över löken och vitlöken och koka. Ta av från värmen och rör ner kikärtorna. Smaka av med salt. Servera tillsammans med hirs eller couscous, toppat med färsk koriander, saltrostade solroskärnor och en stor klick turkisk yoghurt.

Linda Svensson Foto Jens Sølvberg