Välkommen på julkaffe

När kakorna är små munsbitar kan man äta flera. Och det vill man gärna göra när de är så fina och goda som de här.

Saffransbröd

80 skorpor eller 1 stort bröd och 20 mindre

25 g jäst
2,5 dl mjölkersättning
1 dl socker
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5-1 g saffran
0,5 dl majmjöl
2 tsk bakpulver
5-6 dl mjölkfri mix
100 g mjölkfritt margarin
2 dl torkade bär (tranbär, blåbär eller russin)

Rör ut jästen i lite av mjölkersättningen och ljumma resten till 37 grader. Häll ner jst, mjölkersättning, socker, fiberhusk, salt och saffran i en bunke eller matberedare. Blanda väl och tillsätt majsmjöl, bakpulver och 5 dl av mixen. Arbeta ihop till en deg. Fördela det rumsvarma margarinet i degen. Arbeta in det med mera mix och bär eller russin till en smidig och hanterbar deg. Låt den jäsa 15 minuter. Smörj plåtar. Forma figurer och lägg samma storlek på plåten. Uteslut bär och russin om di vill ha släta figurbröd. Till skorpor är det lättast att smörja två avlånga formar och strö med sesamfrö och fördela degen i dem.
Jäs de utbakade bröden på varm plats i 30 minuter. Grädda större bröd vid 200 grader 15-20 minuter. Låt bröden kallna under bakduk. Skär formbröden till smala skorpor som rostas lätt och eftertorkas vid 75-100 grader och ugnsluckan på glänt.
Tips: Ett gammalt knep att få blanka bröd utan ägg är att pensla med kallt kaffe genast efter gräddningen. Före gräddning kan bröden penslas försiktigt med ofärgad matolja. Det blir också fint att pudra bröden med florsocker när de kallnat.

Frostig jultårta

Godast om den görs dagen innan så smakerna får gifta sig. Vackrast blir den garnerad med stora kokosflingor eller –chips. Grädda smeten i två formar, den ena mindre än den andra så blir tårtan högre och roligare i formen.

3,5 dl mjölkfri mix
1 dl maizena
1 msk fiberhusk
1 dl kokosflingor
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g mjölfritt margarin
0,75 dl kokosmjölk
0,5 dl mjölkersättning
till formen: margarin och finstötta cornflakes

Fyllning:
2-3 dl hallonsylt eller marmelad
3 dl kokosmjölk
5 gelatinblad

Glasyr:
5 dl florsocker
2-3 tsk vatten
ett par droppar olja

Garnering:
2-3 dl kokosflingor eller –chips
2-3 dl hallon, färska eller frysta
1 dl röda vinbär, färska eller frysta
s
Smörj och ströa en eller två formar. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält margarinet och häll ner i skålen tillsammans med kokosmjölk och mjölkersättning. Blanda och fördela smeten i formen/formarna. Grädda i nedre delen av ugnen vid 200 grader i 25-35 minuter beroende på formstorlek. Täck över med folie så inte kakan blir mörk. Lossa kring kanterna och stjälp upp på smörpapper. Diska den stora formen och skölj den med kallt vatten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm kokosmjölken och rör ner de blötlagda gelatinbladen. Rör tills de smält och häll upp i formen. Ställ kallt att stelna. Dela den kalla kakan i två bottnar om den är gräddad i en form. Bred på hälften av hallonsylten. Lossa kokosmjölksgelatinet och stjälp upp över kakbottnen. Bred på resten av hallonsylten. Placera den andra kakhalvan eller den lilla kakan ovanpå. Pressa ihop bottnarna lite och jämna till kanterna så att tårtan får fin form.
Häll upp florsockret i en skål och rör ut med vatten eller citronsaft och ett par droppar olja. Justera konsistensen så att glasyren går att spritsa. Fyll en spritspåse och spritsa ut så att hela tårtan täcks. Strö genast på kokosflingor eller –chips. Garnera tårtan med röda bär. Ställ tårtan i kyl tills den ska serveras.

Pepparkaksrutor med lingon

Julsmakerna är samlade i dessa rutor, toppade med creme fraiche och färska lingon.

5 dl mjölkfri mix
2 dl råsocker eller farinsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald kardemumma
2 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
0,5 tsk mald ingefära
100 g mjölkfritt margarin
1 dl lingonsylt
1 dl yoghurt- eller mjölkersättning

Topping:
450 g sojabaserad creme fraiche (2 förpackningar)
2 dl färska eller frysta lingon (eller tranbär)

Blanda alla torra ingredienser i en skål eller matberedare. Smält margarinet och rör ner det med lingonsylt och mjölkersättning. Blanda till en smet och grädda ett prov i en muffinsform. Tillsätt mer mix om provet sjunker. Smörj en form cirka 18 x 30 cm, och fördela smeten. Grädda i mitten av ugnen vid 200 grader i 15-20 minuter. Bred ut creme fraiche när kakan kallnat. Skär den i rutor och garnera med lingon eller tranbär. Garnera inte kakan förrän den ska serveras, bärssaften vill gärna rinna ut i den vita toppingen.

Fruktkakemuffins

Cirka 20 st.

I stället för julens traditionella fruktkakeform har vi gräddat smeten i vackra muffinsformar. Extra festliga blir de med en topping av frukttosca.

4 dl mjölkfri mix
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 dl socker
150 g mjölkfritt margarin
1 dl mjölkersättning
25 g jäst
2-3 dl torkade bär eller frukter

Blanda alla torra ingredienser i en bunke med bär och finskuren frukt. Fördela margarinet i blandningen. Rör ut jäste i mjölkersättningen och rör ner den. Blanda till en fast smet. Grädda ett prov. Om smeten är för lös sjunker frukten till botten. Fördela smeten i muffinsformar som placeras i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen vid 200 grader i 10-15 minuter, beroende på formstorlek.

Frukttosca:
50 g mjölkfritt margarin
0,75 dl socker
1 msk vit eller ljus sirap
3 msk maizena
2 msk mjölkersättning
1 dl bär och finskuren frukt
0,5 dl cornflakes

Blanda allt utom bär och flingor i en tjockbottnad kastrull. Sjud till kolaliknande konsistens. Om smeten skulle sockra sig; tillsätt lite mer mjölkersättning eller vatten. Rör ner frukten och sist flingorna. Klicka genast ut på de färdiggräddade muffinsen.

Chokladgömmor med havtornsbär

40 st. små

Små bakelser, lite bitska i smaken och med syran i havtornsbäret som en överraskning. Passar utmärkt till julens espresso eller till ett glas madeira eller muscatvin.

2,5 dl fin mjölkfri mix
1 dl socker
0,5 dl kakaopulver
ev. 0,5 tsk snabbkaffepulver
2 msk grovhackad mörk choklad
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
100 g mjölkfritt margarin
0,75 dl mjölkersättning
Tryffelformar i papper eller aluminium

Till garnering:
100 g mörk mjölkfri choklad
cirka 0,5 dl havtornsbär eller marmelad

Placera formarna i en långpanna. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ner mjölersättning och margarin. Blanda till en slät smet. Grädda gärna ett prov. Fördela smeten i formarna med en tesked. Tryck ner ett havtornsbär. Grädda i mitten av ugnen vid 200 grader i 5-7 minuter. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Bred den över bakelserna.

Kolakakor

Cirka 40 st

En riktigt gammaldags julkaka med smak av vaniljsmörkola.

200 g mjölkfritt margarin
5 dl fin mjölkfri mix
2 dl majsmjöl
1 dl farinsocker
0,75 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 krm salt
4 msk ljus sirap
mix till utbakning

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Fördela margarinet i blandningen med en bordskniv eller gaffel. Tillsätt sirapen. Forma en deg och lägg den i en plastpåse i kylen, gärna över natten. Degen kan blandas i matberedare, men kort tid. Rulla fingertjocka längder. Grädda provkaka. Lägg längderna på smorda plåtar. Platta till dem lite med gaffel. Grädda mitt i ugnen vid 175 grader i cirka 10 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de är varma. Lossa dem, men låt svalna på plåten.

Kanellöv

40-60 st.

Här kommer mormors gamla mått till pass. Finast blir löven strödda med strösocker och handriven eller stött kanel.

150 g mjölkfritt margarin
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk bikarbonat
5 dl mjölkfri mix
0,5 msk malen kanel
0,75 dl mjölkersättning
mix till utbakning

Garnering:
1-0,5 dl strösocker eller pärlsocker
2 msk riven eller stött kanel

Lägg ner rumsvarmt margarin, socker och sirap i en skål eller matberedare. Rör tills allt är blandat. Tillsätt bikarbonat, mix eventuellt kanel och sist mjölkersättningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Grädda prov. Justera konsistensen med mera mjölkersättning eller mix. Låt degen vila i kyl och kavla ut en bit i taget. Tag ut kakor med mått. Strö på socker och kanel. Tryck till lite lätt med handen eller kaveln så att sockret fäster. Grädda på smorda plåtar i mitten av ugnen vid 175 grader i 7-10 minuter. Lossa kakorna medan de är varma. Låt svalna på plåten.

Strassrosor

90 små enkla

De här kakorna ska ha en svag doft, färg och smak av just rosor. Det får de av äkta rosenvatten och kanderade rosenblad som finns att köpa i delikatessaffärer. I vanliga butiken finns små sockerrosor och essens i hyllan för bakingredienser.

200 g mjölkfritt margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölkfri mix
2 dl potatismjöl
1 msk rosenvatten
eller ett par droppar essens och 1 msk vatten
2 msk stötta kanderade rosenblad
ev. 1-2 droppar röd karamellfärg

Till garnering:
0,5 dl. kanderade rosenblad
100 g vit choklad (eller glasyr på florsocker och vatten)

Rör rumsvarmt margarin pösigt med flor- och vaniljsocker. Rör ner mix och potatismjöl. Tillsätt rosenvatten, stötta rosenblad och ev. karamellfärg. Spritsa ut en provkaka och grädda. Justera konsistensen med mera mix eller några droppar vatten. Om du inte har en spritsspruta så använd en potatispress och forma små fågelbon. Grädda på smorda plåtar i mitten av ugnen vid 175 grader i 5-7 minuter. Lossa kakorna medan de är varma. Smält chokladen och fäst rosenblad med choklad eller sockerglasyr. Det blir läckert ett lägga ihop två kakor med choklad emellan.

Glaserade vaniljstjärnor

5 stora, 40 mellan, 40 mini

Vackert dekorerade stjärnor som smälter på tungan. Lite pyssel med både kavling och dekor, men så får man julens finaste kaka.

3 dl mjölkfri mix
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 msk fiberhusk
150 g mjölkfritt margarin
2 msk mjölkersättning
mix till utbakning

Garnering:
150-200 g vit choklad
silverkulor
strössel
bokmärken
ev. vaniljsocker att pudra över

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Finfördela margarinet i blandningen med en bordskniv eller gaffel. Tillsätt mjölkersättning och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt. Kavla ut degen 2-3 mm tjock och tag ut kakor med stjärnmått. Provgrädda. Lägg kakorna på smorda plåtar. Grädda i mitten av ugnen vid 175 grader 5-7 minuter. Lossa kakorna medan de är lite varma. Låt dem vara kvar på plåten. Smält chokladen och bred den över kakorna. Den ska täcka och vara ett ganska tjockt lager. Strö genast på silverkulor, strössel och fäst bokmärken.

Pepparkakor

Degen räcker till 2 stora hjärtan och 10 figurer, tjockt kavlade, samt 40 små hjärtan, tunt kavlade.

2 dl socker eller farinsocker
1,5 dl sirap
75 g mjölkfritt margarin
1 msk mald kanel
0,5 msk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
0,5 msk mald kardemumma
2 dl mjölkersättning
0,5 msk bikarbonat
6-8 dl mjölkfri mix

Smält margarinet i en kastrull. Rör ner sirap, socker och kryddor. Värm tills allt smält, men låt det inte koka. Rör ner bikarbonat och mix till en ganska lös deg. Låt den stå tills nästa dag. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Grädda en provkaka 2 mm tjock. Arbeta in mera mix om den flyter ut. Kavla på bakbordet eller direkt på plåtarna, tag ut kakor och figurer med mått eller skär ut efter mall. Hål att hänga i måste tas ut innan gräddningen. Lägg alltid kakorna eller figurerna på smorda kalla plåtar. Grädda mitt i ugnen vid 200 grader i 7-12 minuter, beroende på tjocklek. Lossa kakorna, men låt dem kallna på plåten. Glasera och dekorera när de är kalla.

Tips inför julbaket

Fin mix, naturligt glutenfri och utan mjölk, har använts i alla recepten.
De mjölkersättningsprodukter som använts är sojabaserade, men det finns även havre- och rismjölk.
Degarna kan blandas i matberedare, men går de det minsta för länge blir de ”korta” i konsistensen och svårhanterliga.
Exakt mjölmixmängd är svår att ange beroende på fabrikat, lagringsförhållanden hemma och i butik, om degen fått vila så att mixen hunnit dra åt sig vätska och svälla. Grädda därför alltid en provkaka och justera med vätska eller mix.
Bra tips för kavlade kakor är att kavla med plastfolie på degen, att kavla direkt på smorda plåtar och ta bort spillbitarna, att kavla en del av degen i taget medan resten ligger i kylen, att låta degen vila över natten i kylen.
Choklad går fint att smälta i mikron, eller i en skål som står i varmt vatten.
Till söta kakdegar kan man tillsätta 0,5-1 krm salt. Det höjer smaken. Förr var margarin och smör saltare.
Chokladgömmorna blir sötare och mildare i smaken med ljus choklad. Tyvärr innehåller ljus choklad oftast mjölkpulver. Det går också att göra glasyr på kakaopulver, florsocker och vatten. Observera att det går åt ytterst lite vatten i förhållande till florsockermängd när man blandar glasyr. Några droppar olja ger större glans på glasyren.

Text Matilda Göransson