Välkommen på barnkalas!

På kalas ska det finnas mycket godsaker som alla kan äta. Välj ut ett par favoriter, eller bulla upp med en härlig buffé.

Pannkaksrulle

120 g mjölk- och sojafritt margarin
2 dl mjölkfri lågproteinmix
3 dl rismjölk
1 krm salt
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
sylt

Sätt ugnen på 225 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper, smörj det lätt. Smält margarinet i en kastrull och rör ned mixen. Späd med rismjölken medan du vispar. Tillsätt salt och vaniljsocker. Sjud tills smeten kokar. Låt svalna lite. Rör sedan ner bakpulvret lite i taget. Fördela smeten i långpannan och grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen tills pannakakan fått gyllenbrun färg. Låt svalna något.
Stjälp upp pannkakan på ett bakplåtspapper, dra bort pappret från ovansidan. Fördela sylten på och rulla ihop den från långsidan. Pudra över med florsocker.

Frukt i gelé

1/2 honungsmelon
1 banan
1 granatäpple
1 dl hallon, frysta
4 dl saft light, eller stark lättdryck
6 gelatinblad
ev. 5 droppar valfri karamellfärg
10 portionsformar, (kaffekoppar eller liknande)

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Tina hallonen om de är frysta. Skär bort skalet från melonen och skrapa bort kärnorna. Tärna melon, skala och tärna bananen, dela granatäpplet och peta ut fruktköttet med en tesked. Blanda frukten med hallonen.
Blanda till stark lättdryck eller saft av förslagsvis päronsmak. Krama ur det blötlagda gelatinet. Värm upp en deciliter av saften i en kastrull och tillsätt gelatinbladen. Låt bladen smälta och blanda ned gelatinet i resten av saften. Droppa ev. i karamellfärg och blanda.
Fördela frukten i portionsformar, alternativt en enda stor form. Häll på gelatin så att frukten täcks och låt stå i kylskåp ett par timmar minst för att stelna.
Vid servering sköljs formarna i varmt vatten så att gelatinet släpper i kanterna (var försiktig dock så att inte gelén smälter för mycket och rinner ut på tallriken). Stjälp upp på fat. Garnera gärna med en frukt, till exempel physalis. Alternativt kan fruktgelén serveras i formen.

Kolasås till glass
4 portioner

3,5 dl havrebaserad dryck
0,5 dl strösocker
1 dl sirap
50 g mjölkfritt margarin
2 tsk vaniljsocker

Häll havredryck, socker, sirap och margarin i en kastrull. Koka i 20-25 minuter, tills den fått lagom seg konsistens. Rör ner vaniljsockret. Servera såsen ljummen till mjölkfri vaniljglass.

Äpplen med havretosca och kardemumma
4 portioner

4 äpplen
1,5 dl rena havregryn
1 tsk kardemumma (eller kanel)
0,5 dl flytande mjölkfritt margarin
0,5 dl socker
1 dl havrebaserad grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman ingredienserna till havretoscan i en bunke. Skär äpplena i klyftor, lägg dem i en ugnssäker form. Klicka toscasmet över äpplena och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Servera havre- eller sojabaserad vaniljglass till

Sockerkaka

3 dl naturligt glutenfri fin mix
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl havrebaserad grädde
0,5 dl mjölkfritt flytande margarin
mjölkfritt margarin till formen
gluten- och mjölkfritt ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölet med strösocker, bakpulver och vaniljsocker. Blanda havregrädden och margarinet och tillsätt de torra ingredienserna. Rör samman till en jämn smet. Häll smeten i en sockerkaksform (cirka 1,5 liter) som är smord med mjölkfritt margarin och ströad med gluten- och mjölkfritt ströbröd.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Känn efter med sticka om kakan är klar. Då ska stickan vara torr.

Tips
Receptet kan användas till muffins eller tårtbottnar.
Muffins (cirka 16 stycken) kan fyllas med sylt, bär eller frukt och gräddas i muffinsformar i cirka 12 minuter i 225 grader.
För tårtbottnar hälls all smet i en smord och bröad rund form med löstagbar kant (cirka 24 cm i diameter) och gräddas i 175 grader i cirka 30 minuter. Dela kakan i två bottnar när den svalnat.
Sockerkakan kan smaksättas med till ex empel1 tsk stötta kardemummakärnor eller rivet skal av en halv citron.

Vispgrädde – utan grädde

3 gelatinblad
2,5 dl havrebaserad grädde
1 msk socker
1-2 tsk vaniljsocker

Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka 5 minuter. Smält gelatinet i en tallrik i mikron eller i en tallrik över kokande vatten. Låt svalna en aning. Blanda det med lite av grädden.
Vispa med elvisp havregrädde, socker och vaniljsocker. Häll försiktigt ner gelatinblandningen under omrörning. Vispa några minuter så att det blir luftigt.
Låt stå svalt i cirka 20 minuter innan servering.

Kokosflarn

150 g mjölkfritt margarin
1,5 dl socker
4 dl kokos
2 msk vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Rör margarin och socker poröst. Blanda i vaniljsocker och kokos. Häll i vatten och rör ihop. Bred ut smeten på bakplåtspapper och grädda i 15-20 minuter tills den blir gyllenbrun. Skär ut bitar innan flarnet stelnat.

Havreflarn med vanilj och frukt eller bär

1 dl rena havregryn
0,5 dl socker
1 msk majsstärkelse
3 msk mjölkfritt flytande margarin
1 tsk vatten
vaniljkräm (se recept nedan)

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta havregrynen i en torr, het stekpanna tills de får en aning färg. Häll dem i en bunke och låt dem svalna. Tillsätt socker och majsstärkelse. Rör ner matfettet och vattnet. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 6-8 minuter. Låt flarnen svalna plant och lossa dem därefter från pappret.
Lägg vaniljkräm mellan två flarn och garnera med frukt eller bär. Servera direkt.

Vaniljkräm

2 msk majsstärkelse
1-2 msk socker
1,5 dl havrebaserad grädde
1,5 dl havrebaserad dryck
1 tsk vaniljsocker

Blanda majsstärkelse och socker i en kastrull. Vispa ner lite av vätskan till en slät redning. Vispa ner resten av vätskan, koka upp under omrörning och låt sedan sjuda i cirka 2 minuter under fortsatt omrörning. Tillsätt vaniljsockret och låt svalna.

Kanderade druvor

20 blå vindruvor
tandpetare
Lag:
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
0,5 krm ättikssprit

Plocka loss druvorna och sätt i en tandpetare i varje druva. Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull och koka den tills den blir 150 grader varm, eller tills den håller karamellprovet (går att rulla till en kula om lite lag droppas i kallt vatten).
Låt kastrullen stå på svag värme och doppa vindruvorna runtom i lagen under tiden. Ställ druvorna på bakplåtspapper och låt dem stelna.