Tre varianter färskost

Hemmagjord färskost i tre olika varianter: en superenkel, en nästan lika enkel och en som kräver lite mer arbete.

Variant 1 – superenkel
Creamy jeezly
smaksättare

Blanda creamy jeezly med smaksättare.

Variant 2 – nästan lika enkel
Naturell yoghurt eller Alpro soya yoghurt

Ställ en sil i en bunke, lägg en kökshanduk i silen, häll i yoghurten och låt stå över natten i kylen. Ta ur massan från handduken och smaksätt.

Variant 3 – lite mer arbete
1 l filmjölk
3 dl gräddfil

Det går bra även med laktosfritt. Värm filmjölk och gräddfil till 45–50 grader i en kastrull. Det börjar då synas lite klumpar.
Låt rinna av i en kökshandduk som i variant 2 över natten i kylen. Smaksätt.

Tips! Vasslen som blir kvar i bunken när man har gjort färskost kan användas i brödbak, kan även frysas.

Smaksättare
olika färska örter som timjan, rosmarin, oregano
gräslök
salt/peppar
vitlök
pepparrot
hackade oliver
soltorkade tomater

Färskosten är god på bröd eller till grönsaksstavar, eller att lägga på en bit grillad kött.