Tips på resan

Med bra förberedelser och rätt saker i packningen kan du koppa av och njuta av resan.

Laga egen mat
Det säkraste sättet att resa med matallergier är att skippa hotell och i stället hyra hus eller lägenhet, så att du kan laga maten själv. På sajten airbnb.se finns massor av bostäder att hyra från privatpersoner runt om i världen.

Packa kallt
Fyll en kylväska med nödproviant som eget smör, mjölk eller korv. Är resan lång kan det även vara smart att frysa ned livsmedel innan, ett nedfryst smörpaket fungerar bra som kylklamp. Du kan också packa ner livsmedel som inte behöver förvaras kallt, som glutenfritt bröd, olja, konserver eller havremjölk med lång hållbarhet. Men tänk på att alla vätskor måste checkas in och att vissa länder har restriktioner för att föra in mat.

Matsäck till flyget
Kom ihåg att be om allergianpassad mat vid bokningen, även om flygbolagen inte alltid kan ordna detta. Det brukar också gå bra att ha egen matsäck om du är allergiker, men ta med ett läkarintyg för säkerhets skull.

Tillgång till mediciner
Packa ner dina allergimediciner i en necessär i handbagaget, ifall du skulle få en allergisk reaktion på planet. Förvara medicinerna i sina originalförpackningar och visa upp flytande mediciner i säkerhetskontrollen. Har du en adrenalinspruta kan du behöva läkarintyg.

Om olyckan är framme
Ska du resa till ett annat EU/EES-land eller till Schweiz? Glöm inte att beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort hos Försäkringskassan i god tid innan!

Slipp missförstånd
Skriv ut och ta med dig Astma- och Allergiförbundets matallergikort, där du kan översätta det du eller ditt barn är allergisk eller överkänslig mot till 30 olika språk. Kortet kan också vara bra att ha när du läser på innehållsförteckningarna i mataffären. Skapa ditt eget personliga kort på Matallergikortet.se.

Vän med vattenkokaren
Med en vattenkokare i bagaget eller på hotellet kan du koka till exempel nudlar eller göra couscous på hotellrummet. Det kan vara en bra nödlösning innan du har hunnit undersöka restaurangutbudet på plats.

Nyfiken på resmålet
Vilken typ av mat är vanlig i landet du ska till och vad består den av? I Italien gäller det till exempel att se upp med pinje- och cashewnötter i peston och nötter brukar även finnas i grekiska vinbladsdolmar. Asiatisk mat innehåller ofta inga mjölkprodukter, men här kan det i stället dölja sig en hel del nötter, fisk, soja och ägg.

Apotek har specialkost
Ont om allergianpassad mat i mataffärerna? Kolla i apotek eller hälsokostaffärer. Där finns ibland glutenfria produkter, alternativa mjölkdrycker och barnmatsburkar utan mjölk och gluten.

Kolla pollensäsongen
Glöm inte att kolla hur det ser ut med pollenexponering i den del av världen du ska till och att packa ner allergimediciner. I Sydeuropa startar till exempel gräsets blomning redan i april och i de sydligaste delarna kan säsongen pågå ända till november. I andra delar av världen, som Sydamerika och Australien, pågår säsongen när det är vinter hos oss.