Texas chiligryta med små vita bönor

På under en timme slänger du ihop denna härliga och kryddiga gryta!

2 msk matolja
2 gula lökar
2 stänger stjälkselleri, finhackad, kan uteslutas
1 paprika av valfri färg, fint skuren
1 msk rökt chilipulver
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk spiskummin
1 stor zucchini, skuren i tärningar
1 aubergine, skuren i tärningar
1 msk tomatpuré
1 msk koncentrad grönsaksfond
1 burk krossade tomater
1 burk små vita bönor, avrunnen och sköljd
1 näve färsk koriander, kan byta mot persilja
salt
svartpeppar från kvarn
eventuellt lite vatten om grytan känns torr
Garnityr: Toppa med skivad avokado och färska tomter vid servering.
Tillbehör: Basmatiris eller ris av valfri sort.

Häll matolja i en stekpanna på medelhögvärme. Stek gul lök, selleri och paprika tillsammans med rökt chilipulver, vitlök och spiskummin i ett par minuter. Häll i tärningar av zucchini och aubergin, rör om och låt att fräsa i 7-8 minuter.
Häll i tomatpuré, grönsaksfond och krossade tomater. Låt koka i cirka 15 minuter. Tillsätt vita bönor och ge grytan ett nytt uppkok. Rör ner färsk koriander och smaka av med peppar och salt.
Servera med ris och toppa varje tallrik med avokado i skivor och färska tomater.

Text Tobias Holmberg Foto Jens Sølvberg