Ta en kaka till

Imponera på familj och vänner och bjud på ett kaffekalas med sju sorters kakor. Med de här recepten blir bakverken minst lika fina som om de kom från det bästa konditori.

 

Korintflarn
60 stycken
200 g mjölkfritt margarin
1,5 dl strösocker
2 msk vit sirap
1 dl korinter
3 tsk bakpulver
4,75 dl glutenfri mjölmix, plus lite till utbakningen

Rör margarin, socker och sirap vitt och pösigt i en skål eller matberedare. Hacka korinterna och tillsätt dem. Blanda mjölmixen med bakpulver och rör ner. Rulla ut degen på mjölat bakbord till två längder. Dela dem i 60 lika stora bitar och lägg glest på smorda plåtar. Tryck ut dem till runda kakor.
Grädda i 200 grader mitt i ugnen i fem minuter eller tills kakorna är ljust gulbruna. Lossa dem med stekspade innan de kallnat helt.

Tips: Häll upp mjölmixen i halv- eller hellitermått. Risken för felmätning är mindre då än om man mäter i dl-mått flera gånger. Grädda en provkaka först. Då märker du om mjölmängden behöver justeras. Kakorna kan bakas med hackade dadlar eller fikon också.

Hallon- och päronmuffins
12 små eller 6 stora
3,5 dl glutenfri mjölmix
1 dl strö- eller råsocker
0,5 krm salt
1 tsk kardemumma
100 g mjölkfritt margarin, kallt
25 g jäst för söta degar
1 dl sojamjölk

Fyllning:
2 dl hallon, färska eller frysta
0,5-1 dl socker
1 msk Fibrex flingor
1 moget päron

Värm hallon och socker i en kastrull tills sockret smält. Rör ner flingorna och låt det svalna. Häll ner mjölmix, socker, salt och nystött kardemumma i en skål. Finfördela margarinet i mjölblandningen med en gaffel. Rör ut jästen i den kalla sojamjölken och ör ner blandningen i skålen. Arbeta ihop till en deg. Degen kan även arbetas i maskin, men skär då margarinet i tärningar före.
Fördela degen med sked i pappersformar eller i smord muffinsform. Gör en fördjupning i degen. Klicka i hallon-socker-flingblandningen och stick ner päronbitar som doppats i lite socker. Täck över och jäs muffinsen till dubbel storlek, 1-1 1/2 timme. Grädda i 225 grader mitt i ugnen 8-12 minuter. Sikta eventuellt över florsocker när de kallnat.

Tips: Fyllningen kan varieras med olika sorters bär och frukt. Om sockret och kardemumman tas bort kan muffinsen fyllas med örtkryddor, grönsaker, skinka etcetera till matmuffins.

Bärbakelse
10 stycken
Botten:
Pajdeg samma som till blåbärshjärtan, men öka mängden mjölmix med 0,5 dl. Tryck ut degen i 10 metallformar nästan lite över kanten. Degen krymper. Grädda i mitten av ugnen vid 200 grader i 10-12 minuter.

Fyllning:
4 dl sojamjölk
2 msk majsstärkelse
2 gelatinblad
2 msk socker
saft av 1 stor limefrukt eller 2 små
fina strimlor eller skalrasp av 1 lime

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda sojamjölk och majsstärkelse i en kastrull. Värm under vispning och sjud i 3 minuter. Dra av kastrullen. Rör ner sockret och de urkramade gelatinbladen. Var noga med att de löses upp. Tillsätt limesaft och skal. Kyl krämen och rör några gånger innan den stelnat helt. Fördela krämen med sked i formarna.

Glasering:
Röd vinbärsgelé eller aprikosmarmelad
Färska bär efter säsong

Värm gelén eller marmeladen så att den kan penslas på krämen i formarna. Lägg på bären i vackert mönster och pensla även på dem. Stick ner ett litet flarn eller ett honungschips.

Honungschips
25 g mjölkfritt margarin
2 tsk honung
1 msk ljus sirap
2 msk socker
1 dl glutenfri mjölmix

Blanda fett, socker, honung och sirap i en kastrull och värm till sockret löst sig. Dra av kastrullen och rör ner mjölmixen. Rör om och låt blandningen kallna. Sätt ut mycket små klickar på plåt. Det ska vara glest. Grädda i 175 grader tills de flutit ut och blivit ljust gulbruna. Lossa dem med stekspade innan de kallnat helt.

 

Matilda Göransson