Svårt att upptäcka guldallergi

Problemet med guldallergi är större än forskare tidigare trott. Trots att guld är ett stabilt ämne frisätts det när det kommer i kontakt med svett eller saliv. Guldallergi kan också uppstå inuti blodkärl när guldöverdragna delar används vid hjärtoperationer.

Guldallergi kan ge kliande utslag eller blåsor där smycken vilar mot huden, men inte hos alla. Allergin kan i stället yttra sig som reaktioner i munhålan av tandguld. Det kan vara metallkeramiska kronor, bryggor och stift som är gjorda av guld, som kan frisättas i munnen. Det gör att det kan vara svårt att veta att det rör sig om guldallergi.
Att man inte känt till guldallergi så väl kan delvis bero på att guld är beständigt. Det tar lång tid innan det löser ut och därför kan det vara svårt att se sambandet mellan en allergisk reaktion och guldet. Den som är nickelallergisk däremot märker väldigt snabbt av en reaktion.

Jonform

Guld frisätts när det kommer i kontakt med svett i huden eller saliv i munnen. Då övergår guldet i laddad form, så kallad jonform, och kan ge reaktioner, förklarar Magnus Bruze, professor vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid universitetssjukhuset MAS i Malmö.
– Det här har varit oerhört kontroversiellt i och med att allmänheten har lärt sig att guld inte kan ge problem då det är en ädel metall, samt att sambanden inte är så uppenbara som med nickel, säger Magnus Bruze.

Många utan besvär

Malmö är ett av få ställen i landet där guld ingår i standardserien vid lapptest, som är den metod som används för att testa kontaktallergi. Däremot testas man alltid med olika tandvårdsmaterial, inklusive guld, om man kommer med problem i munhålan. Ännu vet forskarna inte riktigt hur utbrett guldallergi är:
– Det är hos personer med eksem vi hittar det. Vi vet inte någon siffra i den allmänna befolkningen.
Det finns många personer med guldallergi som inte har några besvär, menar Magnus Bruze. På sin avdelning träffar han främst personer som kommer dit med ansikts- och handeksem, eller på grund av problem i munhålan. Tål man inte guld är det viktigt att undvika det. Magnus Bruze berättar att han deltar i en vetenskaplig studie tillsammans med tandvårdshögskolan i Malmö för att undersöka vilken betydelse guldallergi har för förändringar i munhålan.
– Det har visat sig att ju mer guld du har i munnen desto mer har du i blodet, så det släpper även från tandguld. Personer med problem i munhålan har blivit bättre när de tagit bort tandguld, konstaterar Magnus Bruze.

 Allergi mot guld inne i kroppen

Det har också gjorts en studie som visar att så kallade stentar (ett litet nät av förgyllt rostfritt stål) som används vid ballongoperationer vid hjärtinfarkter och svår kärlkramp kan ge allergiska reaktioner. En doktorsavhandling inom området lades fram i november 2008. Att man kan utveckla allergi mot guld inne i kroppen var något som var totalt okänt innan dess. Tidigare trodde man, enligt Magnus Bruze att det bara skedde vid kontakt med huden alternativt munslemhinnan.
– Nu vet vi att det blir en form av eksem i blodkärlsväggen i dessa fall. Därför har man börjat använda stentar utan guld, säger Magnus Bruze.
Enligt Magnus Bruze finns ingen överrepresentation av astmatiker och allergiker vid denna typ av reaktion, utan den tycks kunna drabba vem som helst.

Text Anna Olsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php