Sushi utan fisk

Sushi förknippar väl de flesta med rå fisk, men det går utmärkt att göra sushi helt vegetariskt. Tillagningssättet och tillbehören är desamma, byt bara ut fisken mot lite mer grönsaker.

För att du ska kunna laga sushi på japanskt vis krävs vissa specialråvaror som bara finns i japanska eller vissa asiatiska butiker. Men det går att fuska lite och byta ut vissa ingredienser mot svenska.
Noriplattor, gjorda av en sorts alg, används till att linda in sushin i. Plattorna är flortunna och innehåller gott om mineraler och spårämnen.
Om du inte kan få tag i noriplattor, skär gurka i cirka 1 1/2 cm tjocka skivor, gröp ur dem och fyll med ris samt garnera med övriga tillbehör. Smaken blir naturligtvis inte densamma, men gurkan blir en bra ””förpackning”” för sushin och är också dekorativ.
Till sushi ska det helst vara japanskt ris, som är lagom klibbigt. Ta annars vanligt rundkornigt grötris.
Wasabi är japansk pepparrot, finns som pulvermix eller färdig röra. Pulvret rörs ut med lite kallt vatten till en grötliknande konsistens. Den är mycket stark.
Sushivinäger innehåller risvinäger, socker och salt. Den används bland annat till att smaksätta ris.
Gari är färsk, tunt skivad ingefärsrot, inlagd i vatten, vinäger och salt. Går att göra själv, se nedan.
Japansk soja skiljer sig i smak från den kinesiska. Sojan serveras separat till sushi, gärna med en klick wasabi i.
Bambumatta är bra att ha när du ska göra sushirullar, maki. Går att diska och använda flera gånger. En ren kökshandduk eller smörgåspapper går i nödfall att använda istället.

Maki-rullar

2,5 dl rundkornigt ris
0,5 l vatten
4 cl risvinäger
2 cl strösocker
1 tsk salt
1 stor morot, skalad
1 gurka, skalad
1 avokado
4 nori-ark
wasabi efter smak
4 msk syltad ingefära
japansk soja efter smak

1. Skölj riset i rinnande kallt vatten tills sköljvattnet är ogrumlat. Låt riset rinna av ordentligt. Lägg riset i en gryta med varmt vatten och koka upp. Skruva ned värmen och sjud i 4-5 minuter, eller tills allt vatten sugits upp.
2. Skruva ner till mycket svag värme och koka under lock ytterligare 4-5 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter.
3. Blanda vinäger, socker och salt och häll blandningen över riset. Rör om med en träsked tills riset svalnat.
4. Skär gurka, morot och avokado i tändsticksstora stavar, ca fem centimeter långa. Koka morotsstavarna någon minut.
5. Lägg ett nori-ark på ett smörgåspapper eller en sushi-matta på ett plant underlag, med långsidorna i överkant och nederkant. Klappa ut en fjärdedel av riset på hälften av nori-arket längs ena långsidan, med en bar remsa på två centimeter runt kanterna.
6. Bred ut en mycket liten klick wasabi mitt på riset. Lägg upp gurka, morot, ingefära och avokado längs wasabi strängen.
7. Tag smörgåspappret eller sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-arket hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten. Pensla kanten på nori-arket med lite vatten och pressa ihop för att försluta rullen. Använd en vass bredbladig kniv och skär rullen i 2,5 centimeter breda rundlar. Upprepa med resten av ingredienserna. Sätt fram en sushi tallrik för varje middagsgäst, med en liten skål soja och extra wasabi att blanda i för att göra dipsås.

Andra saker du kan hacka eller skära i strimlor och fylla maki-rullarna med:
Paprika
Rättika
Purjolök
Vårlök
Gräslök
Ruccolasallad
Mango
Rostade sesamfrön
Groddar
Minimajs
Sparris

Gari – inlagd ingefära

Den inlagda ingefäran äts för att friska upp munnen mellan bitarna av sushi. Den finns att köpa färdig om man inte vill lägga in den själv.

225 g färsk ingefära
1,5 dl risvinäger
7 matskedar vatten
2,5 teskedar socker

Skölj ingefäran och strö salt över. Låt den stå en dag, tvätta den sedan igen. Lägg den i en marinad av risvinäger, vatten och socker. Låt marinera i en vecka, den kommer att bli rosa. Håller sig i flera månader i kylskåpet, se till att marinaden täcker ingefäran. Serveras tunt skivad till sushi.

Wasabisås

2 msk wasabi, japansk pepparrot
2 msk mirin, japanskt matlagningsvin
1 1/2 msk vinäger, sushivinäger
1 dl rapsolja eller solrosolja

Lägg wasabin, mirinvinet och sushivinägern i en mixer. Häll i oljan i en stråle under maskinens gång. Kör till en slät konsistens.