Spenatpajer med tofu och svarta oliver

Det är trevligt att göra små portionspajer till en buffé.

Pajdeg
3 dl Finax glutenfri mix (durra teff)
100 g vegetabiliskt margarin
2–3 msk kallt vatten

Fyllning
250 g hackad spenat, färsk eller fryst.
1 gul lök
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk oregano
1 krm muskot
salt/svartpeppar
200 g tofu, gärna marinerad eller smaksatt med t.ex. tomat
cirka 20 svarta oliver och ett par hackade soltorkade marinerade tomater (kan uteslutas)
2,5 dl havremjölk (eller annan mjölk du föredrar)
1 msk maizena
1 msk NoEgg eller 1 ägg

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Tryck sedan ut degen i portionsformar eller använd en muffinsplåt, nagga med gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Tina spenaten eller använd färsk. Hacka lök och vitlök. Fräs detta i oljan i några minuter. Krydda och fräs några minuter till. Tärna tofun och rör ner den, oliverna och eventuellt tomaterna i spenatfräset. Smaka av med salt och peppar.
Fördela i det förgräddade pajskalet.
Blanda mjölk, maizena och NoEgg ordentligt och häll över pajerna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.
Låt pajen sätta sig innan servering.

Recept Recept Linda Svensson Foto Jens Sølvberg