Soppa på färska nypon

Servera gärna skorpor till soppan och vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1,3 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl

Skölj nyponen väl. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt nyponen. Koka dem mjuka under lock i några minuter. Rör då och då så att nyponen går sönder.
Passera nyponen, det vill säga mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Häll nyponen några i taget i en sil. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponkräm på andra sidan ner i en skål eller andra kastrull. Släng bort kärnorna och jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen. Det ska bli cirka 1,3 liter nyponkräm, annars kan du späda med lite kallt vatten.
Värm nyponkrämen i en kastrull och tillsätt sockret samt rör i potatismjölet. Låt precis koka upp under omrörning och ställ sedan åt sidan att kallna.
Servera nyponsoppan kall med till exempel skorpor. Gott också med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.

Foto Colourbox