Sommartårta

En härlig sommartårta med färska bär.

Glutenfri tårtbotten
4 st ägg

2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 dl maizenamjöl/ glutenfritt mjöl

Gluten- och mjölkfritt ströbröd eller kokosflingor, samt mjölkfritt margarin att bröa formen med.

Marängbotten
3 äggvitor
1 krm vinäger
2 dl strösocker

Fyllning
4 dl vispbar havregrädde

Hackade jordgubbar
1,5 dl Hallonsylt

Mjölkfri lemoncurd

Topping
5 dl vispbar havregrädde
Jordgubbar

Valfria bär, till exempel vinbär

Marängbotten
Vispa äggvitor, vinäger och ungefär hälften av sockret till ett vitt fast skum. Vispa en stund till och tillsätt sedan lite i taget av resten av sockret. Vispa tills skummet är så fast att du kan vända bunken upp och ner utan att det släpper. Rita sedan en cirkel på ett bakplåtspapper– man kan med fördel använda en tallrik som mall – och bred ut marängen inuti cirkeln. Grädda i 100 grader i cirka 1,5 timme.

Tårtbotten

Blanda mjöl, potatismjöl och majsmjöl och bakpulver i en skål.Vispa ägg och socker länge, tills det är ordentligt vitt och pösigt. Rör ner mjölblandningen. Häll smeten i en smörjd och bröad form och grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.
Om kakan börjar få för mycket färg kan du täcka den med bakplåtspapper eller folie tills den är klar.

Lemoncurd
(görs med fördel dagen innan)
2 ägg
2 dl socker
Skal och saft av 2 citroner
50 g mjölkfritt margarin

Tvätta citronerna och riv av det yttersta av skalen utan att få med det vita innerskalet, som är beskt. Pressa saften ur citronerna i en separat skål. Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Sätt kastrullen i vattenbad i en lite större gryta med sjudande vatten. Häll i citronsaft och citronskal. Vispa/rör tills citronkrämen tjocknar. Lyft bort kastrullen från värmen och lägg i margarinet. Rör om tills margarinet har smält, och sätt sedan kastrullen i kallt vattenbad så att krämen kallnar snabbt. Tips: Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då finns risk att din lemon curd blir grå.

Fyllning

Blanda den vispade havregrädden med hallonsylten och hackade jordgubbar.

Montering

Lägg en av tårtbottnarna på ett fat. Bred först ut lemon curd på den. Bred sedan sedan ut hälften av gräddfyllningen ovanpå, och lägg sedan på marängbotten. Bred ut resten av gräddfyllningen på marängen.
Lägg sedan på nästa tårtbotten, och toppa tårtan med vispad havregrädde. Skiva jordgubbar att klä tårtans sidor med. Lägg på bär ovanpå tårtan precis innan servering, så hinner de inte färga havregrädden.
Eftersom marängen suger åt sig fukt om den får stå med fyllning på sig bör tårtan göras samma dag som den ska serveras.

Text Susannah Elers