Saltinbakade jordärtskockor

Veganrecept passar bra för många personer med matallergi då de är helt fria från alla mejeriprodukter. Och så blir maten så god!

cirka 20 jordärtskockor
grovsalt

Kräm
1 grönt äpple
1 bit av en stor purjolök (den vita biten)
2–3 dl mandelmjölk
salt/peppar

Sås
2 dl sourcreme tofutti
1 msk hackade färska örter (timjan, persilja)
1 tsk pressad citron

Algsallad, pumpafrön

Tvätta av jordärtskockorna, torka av och lägg dem i en ugnsform. Täck helt med grovsalt. Ställ in ugnen 200 grader cirka 30 minuter, känn efter med en sticka så att skockorna är mjuka. Låt skockorna svalna lite, dela dem i halvor och lägg upp med skalet nedåt. Använd sked för att gröpa ur skockorna.

Kräm
Tvätta purjolöken, halvera den längs långsidan så blir det lätt att få bort eventuell smuts. Dela den sen i grova bitar. Skala äpplet och dela i bitar. Fräs purjolök och äppelbitar i lite matfett i en kastrull ett par minuter. Häll över mandelmjölken så att det täcker och koka tills bitarna är mjuka. Mixa sedan till en slät kräm och smaka av med peppar.

Sås
Blanda sourcreme med de hackade örterna och citronen.

Algsallad
Algsalladen kan köpas torkad, ska läggas i blöt och kan sen serveras som den är eller med någon dressing.

Recept Recept Linda Svensson Foto Jens Sølvberg