Saffranskrans

Lika vacker som god.

100 g smör eller margarin
1,5 dl vatten
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl russin
1 dl socker
1 pkt jäst (50 g)
1 ägg
1 pkt, 500 g, glutenfri mjölmix, spara 1 dl till utbakningen
1 ägg till pensling
Garnering: russin pärlsocker

Smält margarin och blanda med vatten, saffran, russin och socker. Låt blandningen bli fingervarm, cirka 37 grader. Lös upp jästen i vätskan, vispa ner ägg och mjölmix, knåda snabbt ihop till sen smidig deg. Dela degen i sex delar och rulla ut till cirka 3 dm långa strängar, fläta ihop dem tre och tre och forma båda flätorna till ett hjärta på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 50 minuter. Pensla kransen med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och russin. Grädda i ugn vid 200 grader, cirka 16 minuter.

Text Tobias Holmberg Foto Jens Sølvberg