Så fixar du semlorna!

Fettisdagen infaller den 13 februari i år, men många kaféer och konditorier har redan börjat sälja de gräddfyllda bullarna. Om du vill baka semlorna själv och även kunna bjuda den med allergier finns flera bra recept på nätet!

Det kan vara knepigt att hitta semlor i affären bakade utan till exempel mjölk, ägg, nötter och gluten. Om du däremot har en påse semmelbullar i frysen går det snabbt att slänga ihop egna semlor när du får besök.
Tål du eller någon i familjen inte mjölk och ägg? Ett bra semmelrecept hittar du då på Facebooksidan ”Kakboken utan ägg och mjölk”, signerat vegankonditorn Karolina Tegelaar.
För den som känner någon med flera olika allergier är tipset annars att surfa in på bloggen Matsara.se. Där finns ett recept på semmelbullar, utan bland annat mjölk, ägg, gluten och soja. Perfekt när du vill kunna bjuda alla på semlor – oavsett allergi.
Ett semmelrecept utan ägg och gluten hittar du på matbloggen Nillaskitchen.com, där det även går att byta ut smöret i bullarna mot kokosolja. Här finns också en utförlig beskrivning av hur du får till vispad kokosgrädde att fylla semlorna med. Även om det för den som inte tål mjölk givetvis även går att använda havre- eller risbaserad grädde.
Mandelmassan då? Semlans smarrigaste ingrediens innehåller egentligen mandel, men den går naturligtvis att byta ut. Allergias eget recept som innehåller solroskärnor hittar du här  tillsammans med ett enkelt recept på semmelbullar bakade på mjölkfritt margarin och glutenfri mjölmix. För den som inte tål solroskärnor finns även falsk mandelmassa gjord på potatis eller mannagryn på Hembakningsradet.com.
Är du sugen på att testa en modernare version av den traditionella semlan? Då kanske ett recept på semmelwraps kan vara något. På Naturligtsnygg.se tipsar bloggaren Hanna Göransson om hur du kan baka kardemummasmakande wraps utan vare sig ägg, mjölk eller gluten. Sedan är det bara att bre på mandelmassa att spritsa valfri grädde på brödet och vika ihop!
Eller varför inte prova ett recept på munksemlor? Det är en kombination av klassiska munkar och semlor – och även det receptet hittar du på bloggen Matsara.se.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox