Rotselleri med röd- och gulbetskräm, halloumi och örtdressing

En härlig blandning av vegetariska ingredienser.

1 stor rotselleri
1 halloumi eller 1 block tofu (cirka 250 gram)
olja
salt och peppar
machésallad
färsk persilja

Sätt ugnen på 225°. Skär bort skalet på rotsellerin och skiva den i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, olja, salta och ställ in i ugnen i 15–20 minuter.
Halloumin steks i lite smör och olja med lite pressad citron salt och peppar. Används tofu så skär tofun i rektanglar och pressa under handduk för att få bort överflödigt vatten, vänta med att steka tills resten är färdigt. Stek sedan tofun krispig i olja med lite salt och låt svalna en aning innan servering.
Fritera persiljan i olja. Lägg upp på papper. 

Örtdressing

4 dl färska örter (timjan, basilika, persilja)
1 msk citronsaft
1 msk agave
1 vitlöksklyfta
0,5 dl rapsolja
1 tsk salt
några nypor svartpeppar

Lägg alla ingredienser och mixa till en grov massa, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

Rödbetskräm
300 g kokta kikärtor
2 kokta rödbetor
saft från ½–1 citron
0,5 dl olivolja
salt och peppar
Mixa kikärtor, rödbetor och citronsaft.  Häll i olivolja, lite i taget och mixa ihop, krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar.

Gulbetskräm

2 msk creme fraiche (den man tål)
2 kokta gulbetor
saft från ½ citron
salt och peppar

Mixa gulbetor med cremefraiche och citronsaft. Krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar. I betkrämsrecepten kan man använda antingen creme fraiche eller kikärtor och då bara byta betfärg i receptet. Lägg upp rotselleriskivor och halloumi eller tofu och lägg över örtoljan. Lägg upp rödbetskrämen och dekorera med machésallad och persiljan.

Text Linda Svensson Foto Jens Sølvberg