Rotfruktssoppa med rostade solrosfrön

Mustig höstsoppa med rotfrukter.

1 gul lök, skalad och hackad
1 msk rapsolja
500 g rotfrukter till exempel morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri, skalade och skurna i mindre bitar
2 dl vitt vin
8 dl hönsbuljong alternativ grönsaksbuljong
1 dl havregrädde
lite salt
svartpeppar från kvarn
2 msk rostade solrosfrön

Garnityr: Finhackad gräslök

Fräs löken gyllenbrun med rapsolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Tillsätt rotfrukterna och stek lätt utan att de tar färg i cirka 4-5 minuter. Häll i vitt vin och buljong. Låt koka på svag värme i cirka 30 minuter tills rotfrukterna är mjuk.
Gör soppan slät med hjälp av en stavmixer eller liknande. Rör ner grädden och smaka av med salt och peppar.
Häll upp i serveringskålar och toppa soppan med rostade solrosfrön och gräslök.