Rostbiff

Rostbiff till helgen?

(ca 8 portioner)
cirka 1 kg benfritt nötkött av fransyska, innanlår eller mörad bog
salt
svartpeppar

Lägg köttet i en ugnssäker form. Krydda det med salt och peppar. Gnid gärna in köttet
med kryddorna. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och stek till önskad innertemperatur i nedersta delen av ugnen: När kötttermometern visar 55° C är rostbiffen rosaröd inuti och vid 60° C är den rosa.
Steker du i 1-1, 5 timme blir 1 kg kött i 125 °C jämnt rosaröd eller rosa (fransk rostbiff) och i 50-60 minuter får 1 kg kött i 175° C ett rosa mittparti med en gråbrun rand runtom (engelsk rostbiff).
Ta ut och låt svalna innan du skär tunna, tunna skivor.
Servera eventuellt med syltlök och cocktailtomater.

Text Lena de Veen Foto Colourbox

Senaste artiklarna