Kålrot- och linssallad med en klick rödbetshummus på toppen

Matig vegetarisk sallad med rödbetshummus som pricken över i:et.

Sallad med rostad kålrot, linser

1 medelstor kålrot, skuren i tärningar
1 burk linser, sköljd och avrunnen
en stor bunt vattenkrasse
en nypa havssalt
Tillbehör: Vinägrett eller saften av en citron

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta kålrotstärningar i 15-20 minuter tills de är mjuk rakt igenom och fått fin färg.
Placera ut kålrötter, linser och vattenkrasse på serveringstallrikar. Ringla över rikligt med vinägrett och toppa med en rejäl klick rödbetshummus.

Rödbetshummus

1 burk kikärtor, avrunnen cirka 240 g
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 rödbeta, kokt och skalad
1 msk sesampasta
0,5 tsk spiskummin
3 msk matolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Lägg kikärtor, vitlök, rödbeta, sesampasta och spiskummin i en rymlig bunke. Mixa allt med hjälp av stavmixer.
Rör ner matolja och smaka av med salt och peppar.

 

 

 

Text Tobias Holmberg Foto Jens Sølvberg