Rillettes

Rillettes är strimlat fläskkött som kan tillagas några dagar innan servering.

900 g sidfläsk, skuret i stora tärningar
450 g fläskbog, skuret i stora tärningar
9 dl vatten
ett par kvistar timjan
2 lagerblad
persiljestjälkar, kan uteslutas
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
450 g svinister, skuret i tunna skivor

Lägg sidfläsk och fläskbog i en gryta med tjock botten. Häll över vatten och lägg i örtkryddor.
Låt grytan sjuda på svag värme i cirka 6 timmar. Häll i salt och peppar precis i slutet av koktiden och dra grytan från värmen. Plocka bort örterna.
Förflytta köttet till en rymlig skål när köttet svalnat något. Dra isär köttet med hjälp av två gafflar, resultatet ska bli ett strimlat kött, inte mosat.
Dela upp köttet i ett par stora eller flera små burkar. Täck köttet med ett par skivor svinister, pressa något och slå in burken i plastfolie.
Låt stå och dra till sig smakerna minst tre dagar innan det serveras.
Servera cirka 80 g/portion på tallrik tillsammans med cornichoner, krutonger av glutenfritt bröd, friseésallad och tomat.

Recept Tobias Holmberg och Elsa Holmberg Foto Jens Sølvberg