Purjolökskräm med svarta ägg

Servera cremen som förrätt eller på en buffé. Till påsk blir det fint att lägga upp den i äggkoppar.

1 purjolök
1 msk mjölkfritt smör att steka i
1 dl soja grädde eller havregrädde
1 kycklingbuljongtärning
lökpulver, salt peppar
1 burk svart och/eller röd tångkaviar

Skölj och hacka purjolöken grovt. Fräs purjolöken i smöret i en kastrull ett par minuter utan att bränna den. Häll över grädden och buljongen och låt koka försiktigt. Rör med jämna mellanrum så att inte purjolöken fastnar i botten. När purjolöken mjuknat ta kastrullen av värmen och kör med mixerstav, eller i mixer till en jämn kräm. Smaksätt med lökpulver, salt och peppar. Sjud krämen något om den är för lös.
Häll upp i portionsglas eller äggkoppar, klicka över tång, servera!

Text Recept Linda Svensson Foto Jens Sølvberg