Prinsesstårta

Prinsesstårta som är fri från mjölprotein, gluten, mjölkprotein, laktos, nötter, mandel och ägg.

Tårtbotten:
4 dl glutenfri finmix
1,5 tsk fiberhusk
2,5 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk vanillinsocker
60 g mjölkfritt margarin
drygt 2 dl vatten

Gör så här:
Blanda fiberhusk med vatten, låt svälla ett par minuter.
Blanda alla övriga torra ingredienser noga. Smält margarinet eller använd
flytande. Tillsätt fiberhuskblandningen och margarin. Vispa mycket.
Grädda i 175 grader i 55-60 minuter. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.

Mandelmassa:
1dl havregryn
0,5 dl florsocker
0,5 dl strösocker
25 g margarin
grön karamellfärg

Gör så här:
Mal havregryn, alternativt hacka fint med mixer/stavmixer. Blanda malda havregryn med
övriga ingredienser väl. Låt vila, gärna i kylskåpet.

Vaniljkräm:
2 dl havredryck, ex oatley eller solhavre
2 msk maizena
1 msk strösocker
2 msk vanilinsocker

Gör så här:
Blanda Havredryck, maizena och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt
sjuda under omrörning tills den tjocknar. Tag av från värmen och vispa ned
vanilinsocker. Låt kallna

Grädde:
3 tsk gelatinpulver
2,5 dl, 1 förp. Oatley imat, rumstempererad
2 tsk vanilinsocker
3 msk kallt vatten

Gör så här:
Blanda gelatinpulver och vatten i ett glas eller en kopp. Låt svälla ett par
minuter. Ställ glaset/koppen i en skål med hett vatten så massan smälter.
Blanda vanilinsocker, vanilj kräm och oatley i mat, vispa fluffigt i cirka 5 minuter,
helst med elvisp. Vispa ned det smälta gelatinet. Låt stå i kylen 15-20 minuter.

Tårta:
Dela den kalla tårtbotten på mitten, i en övre och nedre halva. Täck nedersta
halvan med hälften av vaniljkrämsgrädden. Lägg på nästa tårtbotten och lägg
uppe på den resten av vanijkrämsgrädden. ?Bygg gärna en kulle? med
gräddblandningen så tårtan blir högst på mitten.
Kavla ut mandelmassan till en 2-3 mm tjock rund platta. Kavla gärna mellan 2
bakplåtspapper, använd lite glutenfri mjölmix vid kavlandet, så mandelmassan
inte fastnar. Tag bort det översta bakplåtspappret och tag i det nedre
bakplåtspappret och vänd pappret upp och ned över tårtan, så mandelmassan
hamnar mitt över tårtan. Tryck försiktigt ned kanterna och skär bort överskott
av mandelmassan. Tårtan är godast om den görs 1 dag i förväg.

 

Text Maria Eskel Foto Colourbox