Prinsesstårta

Bakat. Prinsesstårta som är fantastiskt god.

Ingredienser

Tårtbotten
4 dl glutenfri finmix
1,5 tsk fiberhusk
2,5 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk vanillinsocker
60 g mjölkfritt margarin
drygt 2 dl vatten

Mandelmassa
1 dl havregryn
0,5 dl florsocker
0,5 dl strösocker
25 g margarin
grön karamellfärg

Vaniljkräm
2 dl havredryck
2 msk maizena
1 msk strösocker
2 msk vanilinsocker

Grädde
3 tsk gelatinpulver
2,5 dl, gräddersättning
2 tsk vanilinsocker
3 msk kallt vatten

Tillagning

Tårtbotten
Blanda fiberhusk med vatten, låt svälla ett par minuter.
Blanda alla övriga torra ingredienser noga. Smält margarinet eller använd
flytande. Tillsätt fiberhuskblandningen och margarin. Vispa mycket.
Grädda i 175 grader i 55-60 minuter. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.

Mandelmassa
Mal havregryn, alternativt hacka fint med mixer/stavmixer. Blanda malda havregryn med
övriga ingredienser väl. Låt vila, gärna i kylskåpet.

Vaniljkräm
Blanda Havredryck, maizena och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt
sjuda under omrörning tills den tjocknar. Tag av från värmen och vispa ned
vanillinsocker. Låt kallna

Grädde
Blanda gelatinpulver och vatten i ett glas eller en kopp. Låt svälla ett par
minuter. Ställ glaset/koppen i en skål med hett vatten så massan smälter.
Blanda vanillinsocker, vanilj kräm och gräddersättning, vispa fluffigt i cirka 5 minuter,
helst med elvisp. Vispa ned det smälta gelatinet. Låt stå i kylen 15-20 minuter.

Tårta
Dela den kalla tårtbotten på mitten, i en övre och nedre halva. Täck nedersta
halvan med hälften av vaniljkrämsgrädden. Lägg på nästa tårtbotten och lägg
uppe på den resten av vaniljkrämsgrädden. Bygg gärna en kulle med
gräddblandningen så tårtan blir högst på mitten.
Kavla ut mandelmassan till en 2-3 mm tjock rund platta. Kavla gärna mellan 2
bakplåtspapper, använd lite glutenfri mjölmix vid kavlingen, så mandelmassan
inte fastnar. Tag bort det översta bakplåtspappret och tag i det nedre
bakplåtspappret och vänd pappret upp och ned över tårtan, så mandelmassan
hamnar mitt över tårtan. Tryck försiktigt ned kanterna och skär bort överskott
av mandelmassan. Tårtan är godast om den görs 1 dag i förväg.

 

Skriv ut

Recept Maria Eskel

Hitta fler recept som innehåller: