Vårens första potatissallad

Vårig potatissallad med örtolja.

1 knippe späd grön sparris, allt för träiga ändar skärs bort
1,5 kg delikatesspotatis, tvättad och kokta
0,5 kg gulbetor, skalade och kokta
1 rödlök, tunt skivad
6 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
Salt och färskmalen svartpeppar

Örtolja
2 dl blandade örter efter tillgång t ex persilja, basilika, timjan eller gräslök
0,5 dl olivolja av god kvalité

Fräs den tunna sparrisen i en het stekpanna med lite olivolja i ett par minuter tills den fått lite färg. Lägg sparris, potatis, gulbetor och rödlök i en rymlig skål. Blanda samman olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål. Häll över potatisblandningen och vänd försiktigt ingredienserna i vinägretten.
Lägg örterna i en skål, mixa med hjälp av en stavmixer samtidigt som olivoljan tillsätts.
Använd örtoljan direkt i potatissalladen och/eller som garnityr på tallriken.

Text Tobias Holmberg Foto Jens Sølvberg