Potatisgnocchi

Gnocchi är ett gott alternativ att ha till köttfärssåsen istället för pasta.

(6 portioner)
1,5 kg potatis
2 st ägg
salt efter smak
0,5 l vetemjöl

Tips: Mängden mjöl beror på vilken potatissort man använder. Eftersom nypotatis suger åt sig mycket mer mjöl än höst- och vinterpotatis är de inte lämpliga för att göra gnocchi. Välj gärna en mjölig potatissort.
1. Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk. Låt den svalna något, skala den och pressa den med potatispress. Blanda potatismoset med ägg och salt, tillsätt sedan mjölet och arbeta samman till en jämn, fast deg.
2. Dela potatisdegen i 10 lika stora portioner och rulla dessa till tumstjocka längder. Skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl.
3. Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med baksidan av en gaffel.
4. Koka gnocchi, inte alltför många åt gången, i lätt sjudande, saltat vatten. När de stiger upp till ytan är de färdiga. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.
5. Servera med pastasås, tex. tomat- eller köttfärssås.

Foto Colourbox