Polentapizza med fetaost och tomater

Polenta är grovmalda majsgryn som innehåller mineralämnena kalium, magnesium och fosfor. Polenta passar bra för dig som vill göra en glutenfri pizzadeg.

7,5 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1,5 dl polenta
4 tomater
1 rödlök
150 g fetaost
ca 20 svarta oliver
3 dl riven ost
2 msk färsk eller 2 tsk torkad oregano

Koka upp buljongen i en kastrull. Vispa i polentan och sjud på svag värme i 6-7 minuter tills gröten tjocknat. Häll upp polentagröten på en oljad plåt. Låt kallna. Skölj och skiva tomaterna. Skala och skiva löken. Skär fetaosten i tärningar. Fördela tomater, lök, feta, oliver, riven ost och oregano över polentakakan. Gratinera i 250 grader cirka 10 minuter. Servera polentapizzan med grönsallad.

Andra pizzafyllningar:
Köttfärssås
Banan, ananas och curry
Skinka, champinjoner och lök

Recepten är hämtade ur boken ””Ris, Bulgur, Couscous, Polenta””, ICA Bokförlag. Bulgur och couscous är gjorda av vete, men boken innehåller så många läckra ris- och polentarecept att den kan vara av värde även för glutenintoleranta.

FAKTA/Polenta
Polenta är grovmalda majsgryn, naturligt fritt från gluten. Det kan användas till gröt, puddingar, att grilla som tillbehör till kött, till paj, bröd osv. Polenta är vanligt i italiensk matlagning. Majs innehåller mineralämnena kalium, magnesium och fosfor som kroppen behöver.

Foto Colourbox