Polentaschnitzel med basilika och tomatsås

Polenta per favore!

7,5 dl köttbuljong (tärning + vatten)
1,5 dl polenta
100 g färsk parmesanost (kan uteslutas)
8 skivor rökt skinka
en halv kruka basilika
2 msk olja till stekning

Sås:
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 förp. (500 g) passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk socker
0,5-1 krm kajennpeppar

Koka upp buljongen i en kastrull. Vispa i polentan och sjud på svag värme 6-7 minuter tills gröten tjocknat. Riv parmesanosten och blanda i gröten. Häll upp polentan i en vattensköljd långpanna, 25×25 cm. Låt kallna. Fördela skinkskivor och basilikablad på halva polentakakan. Dela mitt itu och lägg ihop dubbelt. Skär kakan i bitar, cirka 10×10 cm. Stek schnitzlarna i oljan i en stekpanna cirka 2 minuter på varje sida.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och låt puttra cirka 10 minuter.

Servera polentaschnitzlarna med tomatsåsen och en blandad sallad.

Receptet är hämtade ur boken ””Ris, Bulgur, Couscous, Polenta””, ICA Bokförlag. Bulgur och couscous är gjorda av vete, men boken innehåller så många läckra ris- och polentarecept att den kan vara av värde även för glutenintoleranta.

FAKTA/Polenta
Polenta är grovmalda majsgryn, naturligt fritt från gluten. Det kan användas till gröt, puddingar, att grilla som tillbehör till kött, till paj, bröd osv. Polenta är vanligt i italiensk matlagning. Majs innehåller mineralämnena kalium, magnesium och fosfor som kroppen behöver.

Foto Colourbox