Polenta grundrecept

Bra grundrecept på polenta. Polentan kokas först till en gröt. När gröten svalnat på en plåt skärs den i bitar.

1 l vatten + 1 tsk salt
eller 1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
4 dl polentagryn
1 dl parmesanost, kan uteslutas
2 msk olja

Koka upp vatten och salt, eller grönsaksbuljong. Häll i polentagrynen under kraftig vispning. Fortsätt att vispa/röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen. Koka gröten i 7-8 minuter, rör om ofta.
Dra kastrullen från värmen och rör ner parmesanost. Krydda med salt och peppar så att polentan får rejäl smak.

Bred ut polentan, 2-3 cm tjock, på ett stort vattensköljt fat. Släta till ytan med vattensköljd sked.
Låt polentan stelna i kyl någon timme. Skär den sedan i bitar.
Stek polentan i oljan i en stekpanna cirka 2 minuter per sida.

Foto Colourbox